IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банките от еврозоната трупат средства преди стрес тестовете на ЕЦБ

Забавянето на растежа на кредитирането ще попречи на валутния съюз да се възстанови от кризата, предупреждава Ernst & Young

11:02 | 31.03.14 г. 1
Банките от еврозоната трупат средства преди стрес тестовете на ЕЦБ

Банките от еврозоната трупат пари в брой в навечерието на новите стрес тестове на Европейската централна банка (ЕЦБ), показа изследване на Ernst & Young (EY).

Консултантската компания прогнозира, че кредитирането в региона ще се увеличи само с 0,5 на сто през 2014 г., което е спад от по-ранната оценка за скок от 1,6 на сто, съобщава CNBC. Експертите отдават по-слабите перспективи на предпазливостта на банките преди заложения за есента преглед на качеството на активите от страна на ЕЦБ. Институцията ще тества доколко 128-те най-големи банки в региона са способни да издържат на икономически трусове.

Ог Ernst & Young предупредиха, че забавянето на растежа на кредитирането може да попречи на способността на 18-членния валутен съюз да се възстанови от неотдавнашната финансова криза.

"Като се има предвид колко зависими са потребителските разходи и тези на малкия и среден бизнес от банковото кредитиране в еврозоната, то прегледът на качеството на активите може да има значителен икономически ефект", посочи ръководителят на звеното за финансови услуги в EY Анди Болдуин.

"Надеждата е, че прегледът ще подкрепи по-устойчивото развитие на банките. Ако обаче има голям капиталов недостиг, то оценката на ЕЦБ може да предизвика сътресение – не достатъчно, за да вкара региона отново в рецесия, но достатъчно, за да се поддържа слаб растеж или стагнация", посочи още Болдуин.

От EY посочиха, че покачване на кредитирането от 0,4 на сто или по-малко ще забави очаквания от Европейската комисия икономически растеж в еврозоната през следващата година от 1,8%.

"В краткосрочен план ефектите от това пролетно свиване на кредитирането вече оказват влияние", отбеляза в доклада икономистът от EY Робърт Къбидж. "Много е вероятно някои банки да адаптират своите бизнес модели чрез предоставяне на по-малко пряко кредитиране на корпоративни клиенти", допълни той.

По време на последната си пресконференция от миналата седмица президентът на ЕЦБ Марио Драги посочи, че забелязва някои признаци на подобрение в кредитирането на малките и средните предприятия.

"Въпреки че процентът на кредитирането остава по-висок в проблемните страни, отколкото в ядрото, и е по-висок за малките и средни предприятия спрямо корпорациите, отчитаме известна конвергенция на лихвените проценти. Бих казал дори леко сближаване", заяви Драги.

Болдуин добави, че правителствата трябва да насърчават кредитирането на бизнеса и потребителите от небанковите източници.

"Възможността за допълнително забавяне на банковото кредитиране за реалната икономика прави това европейските правителства да стимулират дългосрочното си финансиране от други източници още по-важно", допълни експертът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:17 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
andy2000
преди 10 години
А БГ банките ще бъдат ли подложени на този стрес тест или само тези от еврозоната ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още