IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейският съюз сезира СТО за руската забрана върху вноса на свинско месо

Наложената забрана е против правилата на търговската организация, посочи еврокомисарят по въпросите на търговията Карел де Гухт

14:53 | 08.04.14 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Европейският съюз сезира СТО за руската забрана върху вноса на свинско месо

Европейският съюз (ЕС) е завел дело в Световната търговска организация (СТО) срещу руската забрана върху вноса на свине и свинско месо от блока, съобщиха от базираната в Брюксел Европейска комисия (ЕК).

По-рано тази седмица Москва забрани импорта на всички видове месни продукти от Полша и Литва. Мярката ще важи до приключване на инспекциите, които руските власти предприеха в полски и литовски месокомбинати.

Причината за ограниченията са "неконструктивните позиции на страните при преговорите по въпросите за безопасността на месните продукти". Преговори са били водени в края на миналия месец.

През януари Москва блокира импорта на свинско месо въз основа на четири открити случая на африканска чума. Според ЕК това представлява близо 25 на сто от целия износ на хранителния продукт на евросъюза.

По думите на европейския комисар по въпросите на търговията Карел де Гухт ЕС трябва да се обърне към СТО, тъй като двустранните преговори за решаване на проблема са се провалили.

"Наложената от Русия забрана за европейското свинско месо е видимо непропорционална и е против правилата на СТО ", посочи той. "Това бе един много незначителен случай на няколко заразени диви свине по границите с Беларус", допълни той.

Съгласно правилата на СТО, страните-членки могат да налагат забрани за внос, само ако те могат да бъдат доказани на базата на сериозни научни изследвания и да се прилагат без дискриминация.

Забраната доведе до значителен спад на цените на европейското свинско и свръхпредлагане на Стария континент. Русия е третият по големина търговски партньор на евросъюза, който от своя страна е най-големият експортен пазар на Федерацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:41 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 3
абитуриент
преди 10 години
откога ги чакам.......!1!!!!!?????.......ама това е като на кочо мъдите увиснали и аааааааа ще паднат ама не падат............. така и с гущера.......!1!!!!????.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
Internet
преди 10 години
скоро газ и петрол няма да се търгуват срещу долариа месото на ЕС ще си го плюскат в БрюкселМъкаааааааааааааааааа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
stoiloff
преди 10 години
Нали сте много силни от Евро Союзът? Сега ще видите отде изгрява слънцето :) Русия ще промени света :) Гответе се за фалит на щатите :) Разпродавайте доларите :) хахахахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още