IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лагард: Световната икономика се подобрява въпреки дефлационната заплаха

Затягането на паричната политика на Фед тежи върху развиващия се свят, посочи ръководителят на МВФ

11:27 | 14.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Лагард: Световната икономика се подобрява въпреки дефлационната заплаха

Ситуацията в световната икономика се подобрява, като темпът на растеж се очаква да достигне 3,6% през тази година и 3,9% през следващата. Въпреки това темповете на инфлация в еврозоната и други водещи икономики са твърде ниски и представляват риск за перспективите пред света, заяви ръководителят на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард, цитирана от MarketWatch.

Изявлението ѝ по време на пресконференция с канцлера на Германия Ангела Меркел подчерта нарастващата загриженост за това дали еврозоната може да се насочи към дефлация. Инфлацията в 18-членния валутен съюз достигна едва 0,7%, което е далеч под целта на Европейската централна банка (ЕЦБ) от малко под 2%.

"По отношение на рискове, които се задават на хоризонта, има една твърде ниска и устойчива инфлация, по-специално в еврозоната, но и по принцип в развитите икономики", заяви управляващият директор на МВФ.

Според Лагард друг риск е също "затягането на паричната политика, инициирано от Федералния резерв, и неговите последици от гледна точка на нововъзникващите пазарни икономики".

На пресконференцията присъстваше и генералният секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) Анхел Гурия. Той заяви, че световната икономика се справя по-добре, но все още не е "вън от опасност".

"Ние все още носим наследството на кризата върху раменете си", посочи Гурия.

По думите му "дълговите нива в повечето развити страни са все още твърде високи – както при правителствата, така и при компаниите и домакинствата". Основно предизвикателство пък продължава да бъде "незадоволителното представяне на пазара на труда".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още