IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция ще може да блокира сделки в ключови сектори

Правителството прие постановление, даващо му право да налага вето върху придобивания на местни компании в стратегически сектори от чужди фирми

10:50 | 15.05.14 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Франция ще може да блокира сделки в ключови сектори

Френското правителство прие постановление, даващо му право да налага вето върху придобивания на френски компании в стратегически за страната сектори от чужди фирми, пише CNBC.

Наредбата идва на фона на преговорите между американския производител на техника General Electric (GE) и френската страна за придобиването на местната компания, ориентирана в енергийния и транспортния сектор, Alstom. GE се интересува в частност от енергийната дейност на Alstom, като за нея предлага 16,9 млрд. долара.

Постановлението, публикувано във френския Държавен вестник в четвъртък, дава право на правителството да блокира чужди придобивания в енергийния, водния, транспортния, телекомуникационния и здравния сектори. От сега нататък всяка подобна сделка ще има нужда от одобрението на Министерството на икономиката, се казва в документа.

Досега правителството не беше давало индикация за подобни действия в хода на преговорите за Alstom, въпреки че министърът на френската промишленост Арно Монтебург открито разкритикува предложението на GE и обяви подкрепата си за сделка в рамките на Европейския съюз (ЕС) с немската корпорация Siemens, която също отправи оферта.

„Чрез този нормативен акт ние се въоръжаваме, за да продължим преговорите с двете компании, които изявяват интерес“, каза близък до Монтебург източник. GE отказа коментар, Alstom също не е излязла с официална позиция.

Затрупаната от финансови проблеми френска компания беше спасена от правителството преди десетилетие и за мнозина тя е олицетворение на енергийната сила на страната.

„Това постановление ще смекчи тона на разговорите с GE и Siemens и ще даде по-голяма гласност на нашите условия“, коментира същият източник. Не е задължително да бъде употребявано ветото – то е насочено към предоставяне на френската страна на по-добра позиция в преговорите, допълни той. Франция не цели да блокира чуждите инвестиции, а да осигури защитата на френските интереси в ключови сектори, каза още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
bgMan
преди 9 години
А кво става с европейската политика по този въпрос?Ако България или Румъния го направят ще бъдат ли наказани?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 9 години
*** що им пишеш, бе? Кой са интересува от Франца и Русия веч?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
abdul
преди 9 години
Ми да ви пи*ам на френския интерес в такъв случай. Протекционисти...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още