IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

На дъното сме по ползване на интернет банкиране в ЕС

Само 5% от българите са ползвали услугата през миналата година, сочат данните на Евростат

12:00 | 19.05.14 г. 4
На дъното сме по ползване на интернет банкиране в ЕС

България е на едно от последните места по отношение на интернет банкирането, сочат данните на Евростат за 2013 година. През миналата година едва 5% от българите поне веднъж са използвали услугата. За сравнение, в целия ЕС процентът е 42. Страната ни изпреварва единствено Румъния, където интернет банкиране са ползвали само 4% от румънците.

Най-голям е процентът на ползване на интернет банкирането в Исландия и Норвегия – по 87% от населението е пробвало услугата поне веднъж през 2013 година. Двете страни не са членове на Европейския съюз, но са част от европейското икономическо пространство и заради задълбочените връзки с общността попадат в статистиката, изготвяна от европейския статистически институт.

Скандинавските държави са сред лидерите по отношение на ползването на интернет за банкиране – във Финландия през 2013 година услугата е ползвана от 84% от населението, в Дания и в Швеция – по 82%. Същият процент е отчетен и в Холандия.

Данните на Евростат за България показват още слабо развитие на услугата през годините. През 2007 година например 2% от българите са ползвали интернет банкиране. Тогава в ЕС услугата са ползвали 25% от жителите на общността.

Данните показват още, че мъжете у нас са по-склонни да използват интернет, за да ползват услугите, предлагани от банките – 5%, спрямо 4% жени. Тази тенденция е типична за Европа, където 44% от мъжете ползват интернет банкиране, спрямо 39% жени. 

Причината за ниския процент на ползването на интернет банкирането у нас бяха обяснени пред БНР от Валентин Панайотов, председател на Асоциация "Банка на годината". “Опира до социалната структура на обществото, до доходи, възрастови различия, до образование“, заяви той. Банките имат желание да въвеждат такива услуги, но липсва желанието те да се ползват, допълни още експертът.

По отношение на иновациите във финансовата индустрия у нас той очаква бум на издаването на безконтактни и виртуални кредитни карти и терминали за тях през тази и следващата година. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 0
0pk
преди 9 години
Номера е, не да те накарат да го носиш, а да те накарат да мислиш - че не може без него :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
SSIW
преди 9 години
Хахах :)) Най-вероятно е измислен, по-скоро още се търси подходящ предлог за "монтажа" ;))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
0pk
преди 9 години
Скоро ще измислят универсален токен, ще му сложат GPS чип и щеш нещеш ще носиш :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
Miraka
преди 9 години
И аз вече не ползвам интернет банкиране откакто въведоха изискване за token. И без това за други онлайн услуги нося други 2 токен-а.. няма в джобовете ми да дрънкато само токен-и за щяло и нещяло.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още