IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тясната връзка между въглищата и властта в Турция

Въгледобивът подхранваше години наред стабилното икономическо развитие на страната и популярността на управляващата партия на Ердоган

15:57 | 22.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Oсем висши мениджъри на Soma Komur Isletmelerim, включително и управителят на мината, са задържани. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Oсем висши мениджъри на Soma Komur Isletmelerim, включително и управителят на мината, са задържани. Снимка: Ройтерс

Аварията в турската мина, при която загинаха 301 миньори, хвърля светлина върху тясната връзка между управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) и минната индустрия в страната. Опозицията обвинява правителството на Реджеп Тайип Ердоган, че позволява на компаниите да работят при хлабави стандарти за безопасност и предлагайки ниски заплати на работниците.

Въгледобивът подхранваше години наред стабилното икономическо развитие на Турция, а с това увеличи и популярността на ПСР на премиера Ердоган. Но в навечерието на най-лошия досега минен инцидент в историята на Турция в град Сома опозицията настоява по-малко от три месеца преди решаващите за Ердоган президентски избори за щателно разследване на инцидента, пише в свой анализ The Wall Street Journal.

Политическите опоненти на правителството и синдикатите обвиняват ПСР, че за нея е по-важно в хода на приватизацията компаниите да се озовават в ръцете на приятелски структури, отколкото да има подобрение в контрола на операциите. Минните компании с добри връзки с властта биха могли по този начин да поддържат занижени стандарти за безопасност и ниски заплати в сравнение с международните стандарти, твърдят опонентите.

Тесните връзки между правителството и минните компании са довели според експерти до такава политика, която насърчава добиването на възможно най-много въглища, без да се вземат под внимание всички рискове за работниците. Правителството отрича тези обвинения и обещава да разследва внимателно инцидента в мината.

В сряда бе създадена специална парламентарна комисия, която да изяснява обстоятелствата за злополуката. Тя е подкрепена от четирите основни партии. Свикването ѝ беше предшествано от разгорещени четиричасови дебати, както съобщи държавната Анадолска информационна агенция. Вицепремиерът Бюлент Арънч заяви след гласуването за създаването ѝ, че правителството обмисля да изплати компенсации на засегнатите семейства, „за да облекчи болката им и да осигури бъдещето на децата им".

Турският изследователски център Tepav пише, че броят на загиналите в турската въгледобивна промишленост на милион тона добив е неимоверно по-висок, отколкото в САЩ, а също и по-висок, отколкото в Китай.

„Налице е симбиотична връзка между ПРС  и въглищата, но интимната връзката също така означава, че мините са по-малко сигурни, а надзорът е по-слаб", казва Синан Юлген, бивш дипломат в Турция и сега управляващ директор на Центъра за икономика и външнополитически изследвания в Истанбул. „И сега ние ще видим, че правителството ще прехвърли цялата вина върху мениджърите на компанията и ще се освободи от всякаква отговорност за тази трагедия", казва той.

Проправителствените турски  вестници са публикували снимки на Алп Гюркан, ръководител на Soma Holding, който от своя страна контролира оператора на мината Soma Komur Isletmeleri. В текстовете се призовава отговорност за инцидента да се търси от него.

Въпреки че самият Гюркан все още не е арестуван, осем висши мениджъри на компанията, включително и управителят на мината, са задържани. Те са обвинени в непредумишлено убийство на миньори. Гюркан досега не коментира публично твърденията и не може да бъде открит за коментар от WSJ.

На пресконференция миналия петък обаче той отрече връзките на компанията му с най-високите правителствени кръгове. Самият той не е стъпвал в мината в последните три години, но според него през март там се е състояла инспекция.

„Сега можем да видим как правителството ще изкара компанията виновна. Но в случая има и политическа отговорност", каза Енгин Алтай, депутат от опозиционната Републиканска народна партия, пред парламента.

Правителството в Анкара многократно увери, че ще започне задълбочено разследване и заяви, че в регулацията за мините няма "никакви вратички". „Няма опит да се прикрият събитията или да се игнорират мъртвите 301 миньори", заяви  говорителят на ПРС Хюсеин Челик в сряда.

През дванадесетте години, през които тази партия е на власт, повечето от държавните каменовъглени мини са били приватизирани и са преминали в ръцете на близки до ПРС лица. Те покриват една трета от търсенето на източници за производство на електроенергия според американската енергийна агенция.

В продължение на няколко години ПСР е снабдявала около два милиона семейства с ниски доходи в изостаналите райони безплатно с въглища, гласи информация на браншовата асоциацията за въглища TKI. Помощите са израз на обещанието от страна на ПСР, развитие да има дори и при по-бедните избирателни райони.

Soma Komur продава 6 милиона тона въглища годишно на държавата - около 10 на сто от общото производство на страната. Това се основава на споразумение, с което държавата се задължава да поеме цялото производство на мината.

Работниците твърдят, че са били задължавани да участват в предизборни събития на ПСР. Много от тях признават под сурдинка за натиск, с който били карани да гласуват за партията. Мелике Догру, която от дълго време е ръководител на администрацията на Soma Komur Isletmeleri и е съпруга на генералния директор, представлява ПСР в Общинския съвет на Маниса - окръжен център, в чиято структура влиза град Сома. Компанията отказа неколкократно да даде официално становище. „Всеки трябва да иде на събитията и да размахва знамето на партията по време на партийни събития", призна миньорът Сефа Кокен в неделя в телевизионно интервю.

Все още не е известна точната причина за взрива, в резултат на който бяха убити миньорите в Сома. Според първоначалните констатации на експертите става дума за спонтанна дефлаграция (експлозия, разпространяваща се със скорост, по-малка от тази на звука).

Неколкократно преди нещастния случай е имало предупреждения за липсата на условия за безопасна дейност в мината, дори през април парламентарен въпрос е отправен от опозиционната партия - Народнорепубликанската партия. Въпреки това не са били предприети никакви стъпки за подобряване на сигурността. През април правителството е отхвърлило предложението на опозицията след серия от инциденти да бъде направена нова оценка за безопасността в мините.

Опозиционните депутати и синдикатите твърдят, че по този начин правителството е останало вярно на своята цел за насърчаване на евтиния добив на все по-големи количества въглища. Обвинението не е ново, но правителствени представители и оператори на мини многократно са го отхвърляли като невярно. Турция е сред страните, които не са подписали Конвенцията за здраве и безопасност в мините на Международната организация на труда.

И докато в сряда в Анкара продължава подмятането на обвиненията за инцидента, някои миньори в Сома за първи път след взрива слизат отново в мината. Мнозина в града се страхуват, че ще отнеме много време да се отговори на въпроса защо се е случил инцидентът. „Ние се надяваме, че правителството най-накрая ще се намеси", казва 33-годишният миньор Али. „Натискът да добиваме все повече и повече въглища трябва да бъде преустановен“, казва той.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:56 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още