IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Матео Ренци предизвиква Брюксел с послание за мерки за растеж

Плановете на премиера на Италия може би са твърде амбициозни

13:51 | 27.06.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	39-годишният премиер на Италия Матео Ренци. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

39-годишният премиер на Италия Матео Ренци. Снимка: Ройтерс

Премиерът на Италия Матео Ренци зае поста преди четири месеца, обещавайки да промени Италия и да извършва по една голяма реформа всеки месец, пише MarketWatch.

През май италианските гласоподаватели го възнаградиха, като осигуриха рекорден брой гласове за неговата Демократическа партия на изборите за Европейски парламент. А сега, когато Италия ще поеме ротационното председателство на Европейския съюз (ЕС) следващата седмица, Ренци проявява същата ненужна храброст към европейския блок, настоявайки за обръщане на по-голямо внимание на растежа и за повече време, в което Италия да намали дълга и дефицита си.

Вероятно е Ренци да не успее да постигне целите си на европейския фронт, както постъпи у дома. Ходът за облекчаване на някои от най-суровите трудови практики в Италия бе отчетен като минимална реформа, насочена към временните работници. Според критиците това само увеличавало трудностите.

Когато 39-годишният бивш кмет на Флоренция отнесе самоувереността си на срещата на ЕС, той ще се сблъска със застрашителния канцлер на Германия Ангела Меркел и студения финансов министър Волфганг Шойбле.

Италианецът изглежда получи минимална подкрепа от Меркел, когато немският лидер каза пред парламента тази седмица, че европейските правила „предлагат редица инструменти, позволяващи гъвкавост“, за да стимулират растежа. Въпреки че говорителят на Меркел бързо заяви, че това не означава, че непременно ще бъдат облекчени правилата, то отстъплението звучеше като дошло в замяна на подкрепата, която Ренци ще окаже за кандидатурата на Жан-Клод Юнкер за председател на Европейската комисия.

Като цяло Ренци може да се надява най-много Меркел и компания да му предоставят отсрочка за изпълнението на целите за дълга и бюджетния дефицит и на евентуална подкрепа за инвестиционните разходи.

Италианският лидер увеличи доверието към себе си, след като обедини сили с френския президент Франсоа Оланд, който бе необикновено неефективен при оспорването на мерките за строги икономии на Меркел. Миналата седмица Ренци и Оланд се срещнаха с други лявоцентристки лидери в Париж, за да създадат съвместна програма за растеж.

Въпреки това плановете на Ренци може би са амбициозни за шестмесечното председателство. Ротацията изглежда остана на заден план след назначаването на временен президент на Европейския съвет.

Това не е защото Ренци не говори правилните неща. Както той сам каза в интервюта за пет европейски вестника: „Брюксел трябва да промени парадигмата на икономическата политика, а не да мисли само за мерките за строги икономии."

Но ще бъдат необходими повече усилия за промяна на политиката на ЕС от просто говорене и упорстване. Оланд и Ренци – лидерите на втората и третата по големина икономики в ЕС след Германия, могат да окажат политическа подкрепа за Юнкер и неговата нова Комисия за бавното придвижване на Европа към повече стимули.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
serafima
преди 9 години
Питам се дали политиците в ЕС не съзнават достатъчно необходимостта от неординерни мерки за възстановяване на растежа, или се правят, че може и по познатия начин. А познатият начин не работи и растежът не се възстановява. Растеж под 1% вече 5-6 г. не е същенски растеж, а както каза някой, ПР. Може би по-млад човек като Ренци "усеща" това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още