IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ даде зелена светлина за транш от 84 млн. евро за Кипър

Никозия постигна напредък по проблемния досега критерий за фискалното изпълнение, посочи институцията

21:37 | 30.06.14 г.
МВФ даде зелена светлина за транш от 84 млн. евро за Кипър

Кипър е изпълнил условията за отпускане на транш в размер на 84 млн. евро, част от спасителната програма на международните кредитори за островната страна. Това потвърди бордът на директорите на Международния валутен фонд (МВФ), давайки зелена светлина за отпускане на средствата.

Спасителната програма за Кипър, реализирана от МВФ и Европейския съюз, достигна сумата от 9 млрд. евро. Тя има за цел да стабилизира финансовата система на островната страна и да помогне на икономиката да се възстанови, припомня CNBC.

От МВФ посочиха, че Никозия е постигнала напредък по един от критериите за фискалното изпълнение, който е бил проблемен досега, без допълнително да конкретизират.

По-рано през юни международните кредитори доха четвъртата си поредна положителна оценка на изпълнението на спасителната програма. Според оценките им икономиката ще се свие по-малко от предвиденото през тази година – с 4,2%, което е с 0,6 процентни пункта по-малко спрямо предишната прогноза.

Икономиката на Кипър се представи по-добре и през 2013  г. – с 5,3%, или с над 2 процентни пункта по-малко от очакваното. Въпреки това сериозни проблеми продължават да са високата безработица и задлъжнялостта на домакинствата, която притиска потреблението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:15 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още