IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел: Европа все още може да засили санкциите си срещу Русия

Няма да спрем да търсим дипломатически решения на конфликта, посочи германският канцлер

17:18 | 02.07.14 г.
Меркел: Европа все още може да засили санкциите си срещу Русия

Ангела Меркел разкритикува Москва за неизпълнението на задължението да се включи в мирния план, обявен от украинския президент Петро Порошенко. В тази връзка германският канцлер отбеляза, че засилване на икономическите санкции срещу Русия все още е сред възможните варианти.

"По отношение на санкциите срещу Русия, ние досега достигнахме второ ниво, но не можем да изключим да се наложи да отидем и по-далеч", заяви Меркел по време на пресконференция с генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен.

"Жалко е, че по време на 10-дневното едностранно примирие, обявено от президента на Украйна, нямаше значителна реакция на мирния план и че прекратяването на огъня не бе прието от сепаратистите", добави тя.

"Ние няма да спрем да търсим дипломатически решения. Германският външен министър ще бъде домакин на руския и украинския външни министри днес. Но сме много далече от там, където искаме да бъдем", изтъкна Меркел.

През миналия месец държавните и правителствени ръководители на Европейския съюз (ЕС) не въведоха по-строги санкции срещу Русия.

"ЕС е подготвен и готов да наложи третия етап на санкциите", посочи тогава представител на ЕС. "Но в момента ние сме по-фокусирани над мирния план, прекратяването на огъня и диалога между заинтересованите страни", допълни той.

Отново през юни руският президент Владимир Путин опита да стопли отношенията, като посочи, че Федерацията винаги е била надежден доставчик на енергия за Европа.

"Нашата страна винаги е била надежден доставчик на енергия за Европа", каза държавният глава. "Почти 50 години ние постоянно осигуряваме износа на енергия за европейските страни. Това напълно отговаря на нашите задължения и възнамеряваме да правим същото и в бъдеще", подчерта той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още