IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Порошенко призова ЕС да действа по-решително срещу Русия

Украинският президент прекрати примирието и започна нова офанзива срещу проруските сепаратисти в източните региони на страната

09:59 | 02.07.14 г. 2
Порошенко призова ЕС да действа по-решително срещу Русия

Президентът на Украйна Петро Порошенко призова Европейския съюз (ЕС) да действа по-решително срещу Русия, съобщава FT.

Порошенко се опитва също да защити решението си да прекрати примирието в Източна Украйна и да започне офанзива срещу проруските сепаратисти в региона, допълва изданието.

Украинският президент отново обвини Москва за продължаващото напрежение в източните региони на страната и несекващите потоци от оръжия за бунтовниците в Донецка и Луганска област.

В изявление Порошенко посочи, че готов да възстанови спазването на примирието, ако бунтовниците спрат боевете, освободят всички заложници и започнат политически преговори. Той настоя също Русия да въведе надежден контрол над украинско-руската граница, която се наблюдава и от Организацията на сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

Петро Порошенко даде изявлението, след като разговорите с представители на Германия, Франция и Русия не успяха да го убедят да удължи 10-дневното примирие. Той, както и някои от лидерите на ЕС, твърдят, че Москва не е използвала достатъчно влиянието си над проруските сепаратисти в Източна Украйна, за да ги успокои.

Москва заяви, че външните министри на четирите страни са се договорили късно в понеделник представители на ОССЕ да участват в контрола на руско-украинската граница. Според Кремъл Украйна се е противопоставила на това споразумение в последния момент под влиянието на “външни сили”.

В реч за външната политика президентът на Русия Владимир Путин обвини Запада за предизвикването на криза в Украйна като начин за налагането на ограничения пред Москва.

Същевременно в Източна Украйна боевете продължават. Вчера избухна нова вълна насилие в градовете Славянск и Краматорск. Украинският вътрешен министър Арсен Аваков съобщи, че бунтовници са атакували отново сградата на полицейското управление в Донецк. В атаката е загинал един офицер, а други двама са били ранени.

Лидерите на ЕС през последните седмици притискат Русия да спре притока на оръжия към бунтовниците от нейна територия и да посредничи за освобождаването на всички заложници. Германия реши да предложи евентуално разширяване на санкциите към отделни сектори на руската икономика, включително финансовите услуги, енергетиката и отбраната.

Постоянните представители на държавите от ЕС в Брюксел са се срещнали извънредно късно снощи, за да обсъдят ситуацията в Украйна. Заключението им е, че Русия изпълнява частично споразумението, договорено на последната среща на върха на ЕС. Предстоят нови срещи на постоянните представители в четвъртък и през следващата седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 8 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 9 години
Решително, решително - колко да е решително? Да спре руския газ и нефт или направо да бомбардира Москва?Скоро ЕС ще трябва да яде огромното го^вно с ислямистите,, което от години си трупа в Близкия Изток и в собствения си двор, та изобщо няма да му бъде до Украйна! Този халифат в Ирак и Сирия няма да си остане само там - не е така замислен в Ленгли.... хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 0
ABBA
преди 9 години
"Порошенко призова ЕС да действа по-решително срещу Русия"E то eврeин какво друго да призове? От 1917-та нищо ново..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още