IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

DAX навлезе в корекция

Влошаващата се ситуация в Украйна и разочароващите данни за германската икономика са в основата на 10%-та загуба на индекса от юни насам, според анализатори

12:41 | 07.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
DAX навлезе в корекция

Водещият борсов индекс в Германия – DAX, навлезе в период на корекция. На 6 август бенчмаркът затвори при 9 030,72 пункта – или с 10,15% под най-високата му стойност, отчетена на 20 юни. Анализаторите обвиняват влошаващата се ситуация в Украйна и разочароващите данни за германската икономика, пише CNBC.

В следобедната търговия вчера DAX донякъде възстанови изгубеното, достигайки 9 103,28 пункта, но в крайна сметка затвори с дневен спад от 0,65%. В сутрешната търговия днес индексът губи 0,2%.

Разпродажбите дойдоха и след публикуваните данни, предполагащи, че германската икономика губи инерция. Промишлените поръчки в Германия спаднаха с повече от очакваното и с най-много от повече от 2,5 години– сигнал, че геополитическото напрежение с Русия оставя своя отпечатък върху най-голямата икономика в Европа.

През юни поръчките са се понижили на месечна сезонно изгладена база с 3,2%. През май пък спаднаха с ревизираните 1,6%, сочат данните на Министерството на икономиката на Германия. Поръчките за износ се понижават с 4,1% за месец. От ведомството посочват, че „най-вече геополитическите събития и рискове допринесоха за спада на поръчките“.

Опасенията за руска инвазия в Украйна се увеличиха заради новините, че Москва е разположила хиляди войници по руско-украинската граница. След новините индексите в Европа и САЩ се понижиха, а благородните метали поскъпнаха.

Според анализатори, цитирани от CNBC, разпродажбите са разкрили великолепна възможност за търсещите печалби инвеститори да купят евтини акции.

„Няма съмнение, че пазарите се вълнуват, но е важно да запомним, че само във времена като тези можете да закупите предпочитаните от вас акции евтино“, коментира Наим Аслам, главен пазарен стратег в AvaTrade.

За спада на DAX в сряда допринесе Deutsche Telekom, чиито книжа поевтиняха с 3%, след като Sprint се отказа да преследва сделката за T-Mobile U.S. поради регулаторни пречки.

Инвеститорите сега се опасяват, че в следващите седмици DAX може да отстъпи още и да достигне най-ниското си ниво от март, а именно 8 913 пункта.

Същевременно вчера доходността по 10-годишните германски държавни облигации слезе до 1,096% - най-ниското ниво за повече от 20 години, преди отново да се покачи до 1,103% в следобедната търговия. На германските държавни ценни книжа също се гледа като на актив-убежище във времена на риск, подобно на американските 10-годишни облигации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:37 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още