IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ: Ответните санкции ще навредят на руската икономика

Американският бизнес не е изненадан от руските контрасанкции

09:18 | 07.08.14 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
САЩ: Ответните санкции ще навредят на руската икономика

Ответните мерки, които Русия предприе в отговор на западните санкции, само ще усилят нейната международна изолация и ще навредят на руската икономика, заяви говорителката на Съвета за национална сигурност към Белия дом Лора Лукас-Магнусон, цитирана от ИТАР-ТАСС.

Руската централна банка посочи в сряда, че забраната на вноса на продукти ще увеличи и без това високата инфлация и ще отслаби платежоспособността на руските граждани", каза тя.

Припомняме, че в сряда Русия забрани вноса на селскостопански продукти от САЩ и вноса на плодове и зеленчуци от Европа в отговор на западните санкции, наложени заради подкрепата на Москва за бунтовниците в  Украйна.

С около 1,2 милиарда долара внос на американски хранителни и селскостопански продукти през 2013 г. Русия е била 23-ият най-голям партньор на САЩ. Това са 0,8 процента от американския износ на хранителни и селскостопански продукти към всички страни. Русия е вторият най-голям вносител на САЩ на птиче месо и седмият най-голям на шамфъстък.

Временният характер на ограничителните мерки на Русия показва, че тя се надява на разрешаване на конфликта, заяви заместник-председателят на търговската палата на САЩ Гари Литман. Освен това, посочи той, "руските санкции са въведени от изпълнителната, а не от законодателната власт, и подлежат на преразглеждане в рамките на годината".

Литман отбеляза, че "американският бизнес не е изненадан от  руските санкции". "Очаквахме реакцията срещу американските санкции да бъде постепенна и асиметрична. Така и стана", каза той.

Американски производители и износители на птиче месо разчитат на скорошно възстановяване на нормалната търговия с Русия, се казва в изявление на Националния съвет на производителите на птиче месо и Съвета за износ на птиче месо и яйца.

"Представителите на нашите индустрии смятат, че честната и справедлива търговия, особено в областта на хранително-вкусовата промишленост, никога не бива да бъде използвана като политическа разменна монета. Разчитаме на американското  правителство да реши този въпрос и да възстанови нормалните търговски отношения с Русия възможно по-скоро", се казва в изявлението, цитирано от ИТАР-ТАСС.

Още международни новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:03 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
vstoykov
преди 9 години
Може да внасят храни от Украйна например. Доколкото разбрах санкциите са срещу САЩ, ЕС, Канада, Австралия и Норвегия.Освен това може да си внася на воля от Беларус, Бразилия, Турция, Китай и други (от където до сега не е внасяла). Това ще доведе до повишаване на цените. Обаче не се знае с колко точно. Никой не може да прогнозира това. Може да е с малко, може да е с малко повече. Но е малко вероятно повишението да е с много.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
lyusien
преди 9 години
Може ли да се стигне дотам в една голяма страна каквато е Русия да има недостиг на храни висока инфлация и опашки по магазините Щом правят това вероятно руснаците разчитат че могат да заменят големите вносители на храни от Европа и САЩ с други Но поне 70% от света разчита на вноса на храни и това ще бъде много трудно Пазарът не търпи липси Получават се веднага корекции
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 1
vstoykov
преди 9 години
От подобни санкции страдат не държавите (защото те са колективни халюцинации), а гражданите на тези държави (включително и гражданите на държавите, които налагат санкциите).Потърсете следните статии:Exports and Imports Are Flip Sides of Same Coin; Therefore A Tax on U.S. Imports Is a Tax on ExportsWhen a Tax on Imports is a Tax on ExportsДокато има хора, които да вярват в колективните халюцинации нации, религии, държави и т.н. ще има желаещи да се жертват в името на колективните халюцинации, в които вярват (без заплащане).Докато има бедни хора ще има и желаещи да воюват срещу заплащане.Решението на проблема е:1) Да се деинсталират колективните халюцинации (може на мястото на деинсталираните да се инсталират нови, правилни - защото повечето хора се страхуват да мислят сами, извън рамките на налагани им от горе колективни халюцинации).2) Да се намали бедността.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още