IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Rio Tinto удвоява печалбата си

Спестовната програма на главния изпълнителен директор Сам Уолш се отплаща на концерна

16:57 | 07.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Rio Tinto печели най-много пари от производството на желязна руда в отдалечения район на Австралия Пилбара и в Канада. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Rio Tinto печели най-много пари от производството на желязна руда в отдалечения район на Австралия Пилбара и в Канада. Снимка: архив Ройтерс

Втората най-голямата добивната компания в света Rio Tinto Group се е възползвала през първата половина на годината от по-високото производство на желязна руда и е увеличила печалбата си повече от два пъти. За това са допринесли и по-големите спестявания на разходи. По този начин компанията е в състояние да компенсира спада в цените на желязната руда, пише The Wall Street Journal.

Под управлението на Уолш Rio Tinto значително намали разходите си – повече, отколкото всяка друга компания в индустрията. Неговата цел от свиване на разгодите с 2 млрд. долара до 2013 г. бе дори надмината. Нетният дълг сега възлиза на 16,1 млрд. долара, поставяйки компанията близо до двуцифрените (в милиарди долари) измерения, които искаше да достигне, преди да мисли за връщане на част от кеша си към акционерите.

„Солидните основи за растеж ще се трансформират в значително повишено връщане на кеш към акционерите, като по този начин подчертаваме ангажимента си да осигурим по-голяма стойност”, казва изпълнителният директор Сам Уолш, в изявление за медиите.

През първото полугодие Rio Tinto постига нетна печалба от 4,4 млрд. долара, докато преди година печалбата бе в размер на 1,72 млрд. долара. Влиянието на валутните курсове, което е засегнало резултата по онова време, сега е отпаднало.

Англо-австралийската минна компания отчете 21-процентов ръст на коригираната печалба без еднократни ефекти за полугодието – резултат, който е значително по-добър от прогнозите, благодарение на съкращението на разходи, което е оказало позитивен ефект по-скоро, отколкото се очакваше. Печалбата нараства до 5,16 млрд. долара за полугодието, при 4,23 млрд. преди година. Резултатът е над средната прогноза за печалба от 4,78 млрд. долара, която следящите компанията анализатори очакваха.

Rio Tinto печели най-много пари от производството на желязна руда в отдалечения район на Австралия Пилбара и в Канада. Печалбата от подразделението за желязна руда скача през първата половина на годината с 10% до 4,7 милиарда долара. Рязкото нарастване на производството компенсира напълно спада на цените. От началото на годината суровината е поевтиняла с 30 процента.

През юли Rio Tinto докладва за рекорден добив от 139,5 милиона тона желязна руда, след като компанията увеличи капацитета на няколко големи мини в австралийската пустош.

Също така и бизнесът с алуминий се е развил добре. Rio Tinto увеличава печалбата си в дивизията с 74 на сто до 373 млн. долара. За това освен повишаването на цените на алуминия са допринесли и драстични спестявания на разходите. 

Повече по темата вижте във видеото на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още