IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Френското правителство подава оставка

Министърът на икономиката Арно Монтбур призова през уикенда за „въстание“ срещу германската „мания по бюджетната дисциплина“

11:12 | 25.08.14 г. 11
Автор - снимка
Създател
<p>
	Премиерът&nbsp;Манюел Валс (вляво) и икономическият министър Арно Монтебур. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Премиерът Манюел Валс (вляво) и икономическият министър Арно Монтебур. Снимка: Ройтерс

Министър-председателят на Франция Манюел Валс е представил оставката на правителството си на президента Франсоа Оланд в понеделник, става ясно от прессъобщение на офиса на френския държавен глава. 

В изявлението се твърди, че ново правителство ще бъде формирано във вторник в съответствие с "посоката, която той (президентът) е определил за нашата страна".

Този ход идва ден, след като левият министър на икономиката Арно Монтбур призова за нови икономически насоки и постави под въпрос икономическата политика на Германия, която той нарича "мания по бюджетната дисциплина“.

В неделя министърът на икономиката призовава за "съпротива" срещу форсираната от Германия политика на икономии в Европа. 

По време на среща на социалисти в неделя той настоя за бърза промяна на курса на европейските правителства. В противен случай те щели да загубят своите избиратели за сметка на популистки и екстремистки партии, предупреди той, цитиран от Ройтерс.

В това отношение Франция трябвало да поеме инициативата и да предложи алтернативи на "деструктивната идеология". Приетите от 2008 г. насам финансови кризисни мерки за намаляване на бюджетните дефицити „разрушиха икономиките на Европа“. Вместо да се насочва фокусът върху намаляването на дълга, "би следвало потребителите да бъдат подкрепени, така че потреблението да се съживи“, казва Монтбур. 

„Франция е втората по големина икономика в еврозоната, петата по големина икономическа сила в света, и, дами и господа, няма намерение да се води по прекомерните мании на консерваторите в Германия", казва той. За потенциални съюзници той счита своя германски колега Зигмар Габриел (SPD) и италианския премиер Матео Ренци.

Монтбур е известен във Франция с острите си думи и не крие намеренията си да стане президент. С изявленията си той постави настоящия президент Франсоа Оланд под натиск, защото той наскоро потвърди отново плановете си за съкращения на разходите и данъчни облекчения за компаниите.

Франсоа Оланд пое ангажимент да съкрати публичните разходи с 50 млрд. евро за периода 2015 – 2017 г. Същевременно обаче той обеща данъчни облекчения за бизнеса, който разкрива нови работни места, а наскоро даде заявка, че ще има данъчни облекчения и за домакинствата.  

По-рано в неделя службата на Оланд отказа да коментира изказването на министъра. От пресслужбата на премиера Манюел Валс са заявили, че Монтбур „отива твърде далеч“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

11
rate up comment 0 rate down comment 1
kalendar
преди 9 години
ще ни разкажеш ли какви са десните ценности? И да знаеш-"левите" БСП напомпаха резерва, "десните" ГЕРБ построиха "инфраструктурата" с него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 0
Stoqn_Trakiev
преди 9 години
Съвсем нормално е да се стигне до теглене на нов заем веднага, тои е заложен умишлено от БСП само и само цс цел да се злепостави следващото правителство което и да е то. Деструктивна политика която цели връщане на властм като мотива на хората да е че всички други са толкова лоши колкото е БСП съптветно няма нужда от смяна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 0
Stoqn_Trakiev
преди 9 години
Изобщо и по никакъв начин не си прав. Не позначваш политиката изобщо. Десните правителства в по-голямата си част се доста различни като идеология от левите и защищават наистина десни ценности. Левите правитества от своя страна имиртират дясно поведение, но в основата на политиката им е остарялата идеология че по родгресивните трябва да се експлоатират за сметтка на некадърните и мързеливите. На ред с това влияние върху неуспешните управления на левите правителства има и факта че истински умните и кадърни хора там биват по социалистически тъпкани и използвани, а като цяло работата им насочване в деградивна за противника, а от там и за народа посока, вместо да се заемат с изграждане на работещи системи, стимулирщи работливите и умните . В крайна сметка те дърпат и останалите. Пример е съпоставката между БСП и ГЕРБ. Докато ГЕРБ изграждат инфреструктура и работещи системи с цената на големи реформи и много работа и жертви, БСП главно източват
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 1
kalendar
преди 9 години
Ти си безкрайно прав, ама не знам що го казваш точно на Мави-твоят справедлив гняв можеше да се излее например върху Пиволей(ако не се чете така, моите извинения). А Боцко няма идеология, просто му беше удобен десният вакуум, ако имаше ляв вакуум той щеше да е социалист. Не разбирам хората, които го подкрепят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 0
Ricco
преди 9 години
Мави, от доста време няма леви и десни. "Левите" и "десните" са просто двете страни на една и съща монета и са дефакто едно и също нещо - етатисти. Т.е. хора, които вярват във водещата роля на държавата (не на пазара). Затова и няма почти никаква разлика между управленията на едните и другите - и едните трупат дългове и другите, и едните произвеждат несметно количество регулации и бюрокрации и другите. Това, че едните говорят така, че все едно им се иска да е някак си, нищо не значи - стигне ли се до действия и едните и другите са еднакви. Говоренето е само защото все още доста хора се връзват на приказки и гласуват за единия или другия отбор. Но разлика дефакто няма. Ето най-пресен пример - "десния" Бойко напира да взема заеми като невидял.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 9 години
Хехе... то ако разликата между франсетата и германците се свеждаше до това какъв президент или канцлер ги управлява, франсетата отдявна да са направили Саркози пожизнен президент... Само че Франция точно по негово време така се нагълта с вода, че едва ли някога ще се оправи... поне до нивото, което някога имаше... по време на левия Митеран... хехе!Това десните тука вече смело се откроявате по задълбоченост и интелигентност на коментарите, които пишете... хехехе! Вероятно и затова така успешно управлявате, като се докопате до властта... хехе
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 2
Ricco
преди 9 години
Тоя изби де що има риба из морето! Ами да вземе да поиска направо да се печатат пари и да се раздават. Какво ще си играем на заеми, лихви и не'ам си к'во там. Така де - трябва да се потребява!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 3
Pivoley
преди 9 години
Ми, то много добре се вижда коя е по-добрата политика. Тази на германците или тази на франсетата. Тъй че, тоя левандур да вземе да се скрие некъде и да не са занимава с неща, от които не разбира, като например, икономика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 1
Sakamano
преди 9 години
"...Ерго, съвсем скоро зад океана ще загубят още един съюзник!"Франция не е като България, че да си върти *** на 180 градуса при всяка смяна на правителство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 1
michaelis
преди 9 години
дано дано, да загубят и Швабите и Ахангличаните и айде у лево .. :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още