IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

RBS беше глобена с 14,5 млн. долара за неправилно отпускане на ипотечни заеми

Банката е давала некачествени съвети на своите клиенти относно ипотечни заеми и консолидация на дългове

11:34 | 27.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
RBS беше глобена с 14,5 млн. долара за неправилно отпускане на ипотечни заеми

Royal Bank of Scotland беше глобена с 14,5 млн. долара от британски финансов регулатор за допускане на сериозни неточности при отпускането на ипотечни кредити, съобщава BBC.

Банката е давала неточни съвети на своите клиенти при отпускането на ипотечни заеми, обяви Агенцията за финансово поведение (FCA). Глобата е поредния удар по финансите на RBS, която вече беше глобена с 390 млн. долара за участието си в манипулирането на Libor и отчете нетна загуба от 8,2 млрд. долара за 2013 г.

RBS все пак избегна по-голямата глоба от 20,7 млн. долара, тъй като подписа споразумение с FCA и получи облекчаване на наказанието с 30%.

Глобата идва след като две проверки от 2012 г. са показали, че „в повече от половината случаи качеството на препоръките на банката е спорно“, според FCA. Банката, както и поделението ѝ NatWest, не са вземали предвид размера на бюджета на клиентите си и не са им препоръчвали най-подходящите за тях условия за ипотечни кредити. Съветите им за консолидация на дългове също са били с лошо качество.

„Само 2 от 164-те дадени заема отговарят на изискванията“, отбелязва FCA.

„Лошите съвети могат да костват домовете на клиентите и затова е жизненоважно те да са съобразени“, каза директорът на отдела за финансови измами в агенцията Трейси МакДермот.

Изпълнителният директор на RBS Рос МакЕвън заяви, че неточностите са „неприемливи и не е трябвало да бъдат допускани“. „Тегленето на ипотечен заем е ключов момент в живота на човек и нашите клиенти са в пълното си право да очакват най-доброто обслужване при вземането на това решение“, посочи той, като добави, че банката работи здраво за да поправи грешките си.

„Когато се присъединих към банката направихме щателна ревизия на дейността ни и изпратихме консултантите ни по ипотечни кредити на обучение за достатъчно дълъг период от време“, каза МакЕвън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още