IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

RBS свива дейността си в САЩ заради регулаторен натиск от Фед

Базираният в Лондон кредитор ще свие брокерската си дейност, за да не попадне под регулациите на щатската централна банка

13:07 | 28.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	RBS ще ореже бизнеса си с ипотечни ценни книжа с 2/3 в следващите 2 години. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

RBS ще ореже бизнеса си с ипотечни ценни книжа с 2/3 в следващите 2 години. Снимка: Ройтерс

Royal Bank of Scotland (RBS) свива дейността си в САЩ заради регулаторен натиск от страна на Федералния резерв (Фед). Британската банка рискува да изгуби стотици служители – най-вече в отдела за търговия с ипотечни ценни книжа, предава Financial Times.

Този ход маркира значителен обрат в стратегията на RBS, която изгради един от най-големите търговски подове в света извън Ню Йорк - в град Стамфорд, щата Кънектикът. Но сега банката ще бъде принудена да охлади амбициите си.

За 2 години базираният в Лондон кредитор ще съкрати около 300 души, като част от опитите да намали сумата на активите си заради новите изисквания на Фед, споделят лица, запознати с плановете на RBS.

Новите правила на щатската централна банка изискват по-високи нива на капитала и ликвидността, а чуждестранните финансови компании с активи от брокерска дейност за над 50 млрд. долара трябва да преминат през сурови стрес тестове.

RBS разполага с активи за 85 млрд. долара от брокерска дейност. Трезорът възнамерява да свие сумата под регулаторния праг, за да не попадне под режима на Фед.

RBS ще ореже бизнеса си с непублични ипотечни ценни книжа, към които попадат финансовите инструменти, които не са гарантирани от американското правителство, с 2/3 в следващите 2 години. Очакванията са, че британската банка ще запази бизнеса си със секюритизиране на активи и федерални ипотечни ценни книжа.

Също така мениджмънтът на банката обяви намерението си да „оптимизира“ дейностите, свързани с измененията на лихвените проценти, като са възможни още съкращения.

Ако реши да изпълнява изискванията на Фед, RBS ще понесе загуби само за около 50-100 млн. долара, вместо да свива дейността си и да се опитва да избегне регулациите, споделят още запознатите лица, цитирани от FT.

Двете най-големи чуждестранни инвестиционни банки в САЩ - Deutsche Bank и Barclays – се борят срещу въвеждането на строгите правила в продължение на години. Техните операции обаче ще се окажат твърде големи, за да бъдат свивани под границата, която Фед определя за минимална.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още