IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Royal Bank of Scotland увеличи оперативната си печалба близо 8 пъти

По-ниските разходи за обезценка и подобряващата се британска икономика са сред факторите, подкрепили резултатите на кредитора през второто тримесечие

11:39 | 26.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

На борсата в Лондон вчера акциите на Royal Bank of Scotland Group PLC (RBS) поскъпнаха с близо 11% след силния ръст на оперативната печалба през второто тримесечие. Освен това ръководството на банката съобщи, че разходите за обезценка за цялата година ще бъдат по-ниски от очакваното, пише MarketWatch.

Банката, в която британското правителство държи 80% от акциите, извлече ползи от по-доброто състояние на британската икономика и подобряващите се условия в ирландското й поделение. Тези фактори допринасят за нарастването на оперативната печалба на кредитора до 1,32 млрд. лири (2,24 млрд. долара) през второто тримесечие. За сравнение – година по-рано печалбата преди данъци на RBS бе 174 млн. лири.

Освен това банката намалява резервите си, с които покрива несъбираемите кредити, като част от плана за преструктуриране. Ръководството й съобщава, че е напът да спести 1 млрд. лири по това перо.

През второто тримесечие нeтната печалба на RBS се понижава до 230 млн. лири от реализирания преди година положителен финансов резултат в размер на 1,2 млрд. лири. Приходите на кредитора спадат с 10% на годишна база заради по-слабото представяне на поделението й за инвестиционно банкиране.

Мениджмънтът на RBS предупреждава, че във втората половина на 2014 г. разходите за преструктуриране ще бъдат по-високи. За цялата година сумата най-вероятно ще бъде 1,5 млрд. лири, като прогнозата за разходите в периода от 2014 г. до 2017 г. остава в размер на около 5 млрд. лири.

Главният изпълнителен директор на RBS Рос Макевън казва, че банката все още е изправена пред редица съдебни проблеми, измежду които обвинения за манипулиране на валутния пазар. Макевън уверява, че банката оказва пълно съдействие на разследващите органи и предупреждава, че в близките две години кредитната институция ще изпитва проблеми заради съдебните дела. Въпреки това RBS не заделя повече средства за евентуални съдебни глоби.

Анализаторите приветстват финансовите резултати. Според експертите банката е надминала значително очакванията им. Пазарът прие положително най-вече неочакваното решение на RBS да впише към печалбата си резервите за 93 млн. лири, заделени като провизии за лоши кредити.

Банката трябваше да оповести тримесечните си резултати следващия петък, но ги публикува по-рано, тъй като представянето надмина далеч пазарните очаквания. Коефициентът на адекватност на капитала от първи ред на банката се подобрява до 10,1% от отчетените към края на 2013 г. 8,6%.

На Лондонската фондова борса вчера книжата на RBS поскъпнаха с 10,77% до 364 пенса. От началото на годината те увеличават стойността си със 7,09 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:58 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още