IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

3,5 млн. евро отиват за съкратени служители на Mechel Campia

Средствата са от Европейския глобализационен фонд

09:21 | 18.09.14 г.
3,5 млн. евро отиват за съкратени служители на Mechel Campia

С 3,57 млн. евро от Европейския глобализационен фонд (EGF) ще бъдат подпомогнати хиляда съкратени служители в производителя на стомана Mechel Campia Turzii в Румъния. Предложението днес получи поредната стъпка към одобрението си от страна на Европейския парламент.

За да бъдат изплатени средствата, то трябва да получи зелена светлина и от Съвета на Европейския съюз (ЕС), като решение се чака на 25 септември.

Средствата трябва да помогнат за преквалифициране на служителите, загубили работата си заради конкуренцията на китайски компании в сектора, допълват от пресслужбата на ЕП.

Глобализационният фонд беше създаден именно с цел да намали негативните ефекти от глобализацията и по-високата конкуренция. В периода 2014 – 2020 година фондът ще разпределя по 150 млн. евро годишно в помощ на служители от компании, загубили битката с конкурентите си от трети страни.

Процедурата за одобрение обаче е доста тромава. Тя предвижда националните правителства да подават заявления, а Европейската комисия да разглежда исканията. Одобрените заявления се изпращат в Европейския парламент, който дава „зелена светлина“ на плащанията, а след това по него се произнася и Съветът на ЕС.

Досега България е пращала само веднъж подобно заявление – за компенсиране на служителите на „Кремиковци“. Анализът на ЕК обаче показа, че искането не отговаря на изискванията и заводът не е затворил врати заради навлизането на конкуренти с по-евтина продукция на пазара.

Освен румънските служители в стоманената индустрия, подпомагане ще получат още съкратени служители от сектора на хранителната индустрия в Гърция. Около хиляда души от Nutriart ще получат 6 млн. евро за преквалификация и различни програми за подобряване на капацитета. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още