IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Валутните трейдъри в Лондон напът да запишат най-голям спад на бонусите

Търговците на суровини пък могат да очакват солиден ръст на възнагражденията

14:51 | 18.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
Валутните трейдъри в Лондон напът да запишат най-голям спад на бонусите

Трейдърите на валутните пазари са напът да изпитат най-голям спад на бонусите сред банковите служители в Лондон на фона на затегнатите проверки на регулаторите, пише Bloomberg, позовавайки се на проучване на уебсайта Emolument.

Възнагражденията на търговците на валути вероятно ще спаднат с 43% през 2014 г., спрямо ръст от 41% на възнагражденията на търговците на суровини, по данни на сайта. Средният размер на бонусите на търговците на валути и суровини за миналата година възлиза съответно на 134 хил. и 106 хил. лири.

Валутният пазар е обект на разследвания заради подозрения, че търговците са разкривали поверителна потребителска информация и са заговорничели за подправяне на основни лихвени проценти. Приходите от търговията с валути на банките също е в тежък период заради понижена активност на клиентите, докато регулаторите се стремят да наложат ограничения на прекомерните компенсации с цел избягването на нова финансова криза. Освен това Европейският съюз забрани бонусите да надвишават над два пъти постоянната заплата на служителите.

Barclays, Citigroup и Deutsche Bank са сред най-големите банки, които са застрашени от глоби във връзка с обвиненията за подправяне на валутните курсове, обяви агенцията за кредитен рейтинг Fitch Ratings в понеделник.

Бонусите могат да бъдат понижени и от ниските печалби. Приходите от група от 10 валути са най-слабото звено в бизнеса на 10-те най-големите инвестиционни банки в света през първата половина на годината, по данни на анализаторската фирма Coalition. UBS, Credit Suisse и Deutsche Bank заявиха, че приходите им от търговия с валути през второто тримесечие се свиват заради слабите колебания на пазара и ниската активност на клиентите.

Трейдърите в отделите на банките по търговия на ценни книжа с фиксирана доходност, валути и суровини ги очаква общ ръст на бонусите от 17% през 2014 г., според изчисленията на Emolument.

Бонусите на трейдърите в отделите на банките за търговия с активи намаляват с 35% за търговците на деривати, докато бонусите на търговците на основни услуги с клиенти скачат с 33 на сто. Служителите в отделите по сливания и придобивания и собствен капитал могат да очакват ръст на бонусите съответно от 26% и 39%. 

Тъй като редица банки съкратиха бизнеса си със суровини, останалите служители може да получат по-големи бонуси, смята изпълнителният директор на компанията Kennedy Group. „2013 г. беше ужасна за суровините и банките прекратиха голяма част от бизнеса си, но през тази година се наблюдава възстановяване. Банките не искат да изгубят персонала си за сметка на хедж фондовете и затова са склонни да плащат повече“, каза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още