IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Светът очаква Европа да се върне във верния коловоз

Политици и централни банкери изразяват опасения относно забавянето на активността на Стария континент

12:15 | 13.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Светът очаква Европа да се върне във верния коловоз

Признаците на забавяне на активността в много части на света преобръщат финансовите пазари и объркват политиците, които след годините на битка за постигането на анемичен икономически растеж вече притежават ограничени инструменти за стимулиране на възстановяването.

Резкият спад на износа на Германия добавя допълнителни тревоги за изпадането на еврозоната в трета рецесия в последните шест години. Китайската активност се забавя в резултат от бума в кредитирането, който тежи вече върху целия регион. Японската икономика продължава битката си за излизането от многогодишния цикъл на стагнация. Налице са и други сигнали – от Бразилия до Южна Африка, които показват забавяне на глобалната активност, пише The Wall Street Journal.

Макроикономическият натиск неминуемо се пренася и на суровинните и фондовите пазари, които след годините на постоянен растеж все още се опитват да намерят дъното. В петък водещият щатски индекс Dow Jones Industrial Average изтри всичко, спечелено през годината, за да премине в отстъпление. Само в последния месец бенчмаркът спадна с блио 100 пункта, отразявайки напълно настроенията на глобалните пазари.

САЩ обаче остава относително светъл лъч в иначе мрачната картина, особено що се касае до фондовите пазари, които са в по-добри позиции спрямо конкурентите на Запад и на Изток. Въпреки това съмненията за способността на икономиката на САЩ да се ускори остават, особено на фона на прогнозите за скорошно покачване на лихвите.

Високопоставени представители на Федералния резерв вече изразиха загриженост за забавянето на растежа в чужбина, който може да повлияе на най-голямата икономика в света. Фед в последните дни отбеляза, че тази тенденция подсилва долара – нещо, което би могло да задържи инфлацията под целевото ниво и да засегне американския икономически растеж посредством ограничаването на износа.

Това може да означава забавяне на процеса на повишаване на лихвените проценти. "Ако глобалният растеж е по-слаб от очакваното, последствията за икономиката на САЩ могат да накарат Фед да забави темпото", каза през уикенда заместник-председателят на Фед Стенли Фишер по време на срещите на Международния валутен фонд във Вашингтон.

Приключилият в неделя семинар, който събра световните финансови министри и централни банкери, предостави особено притеснителни сигнали за последиците от забавянето на икономическия растеж, породени от множество фактори, като кризите в Украйна, Близкия изток и епидемията от Ебола в Западна Африка.

"Внезапна промяна в настроенията лесно може да разклати целия свят", посочи управляващият директор на МВФ Кристин Лагард. "Поема се твърде малко икономически риск и твърде много финансов такъв", добави тя.

През миналата седмица МВФ алармира за възможно ново орязване на прогнозата за растежа на световната икономика, добавяйки нова порция разочарования за пазарните участници.

Тарман Шанмугаратнам, министър на финансите и председател на мисията на МВФ в Сингапур, заяви, че "има много реален риск от продължителен период на потиснат растеж."

Фондът определи 40-процентов шанс еврозоната да изпадне в рецесия през следващата година. Що се касае до изпадане в дефлация, възможността бе оценена с 30 на сто.

Последна актуализация: 12:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още