IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Отровната комбинация" от нисък растеж и висок дълг - катапулт към нова криза

Китай и осем други "крехки икономики" представляват най-голяма опасност за света, сочи доклад

18:45 | 12.10.14 г. 12
"Отровната комбинация" от нисък растеж и висок дълг - катапулт към нова криза

„Отровната комбинация“ от нисък икономически растеж и висок дълг може да катапултира света в следващата криза, водена от Китай и осем други „крехки“ икономики, предупреждава се в нов икономически доклад, цитиран от CNBC.

Сред авторите на доклада е и бившият главен икономист на Федералния резерв Винсънт Райнхарт, отбелязва изданието.

В документа се посочва, че глобалните нива на дълг все още нарастват, особено в развиващите се страни. „Противно на широко разпространените вярвания, светът все още не е започнал да намалява задлъжнялостта си и дълговете продължават да растат. В същото време в една „отровна комбинация“ световният растеж и инфлацията също са по-ниски“, пише в доклада.

Авторите твърдят, че съотношението на дълга към БВП в световен мащаб "нараства с неотслабваща сила и чупи нови върхове“. Те изчисляват, че през 2013 г. съотношението на дълга към световната икономика достига 212% и спрямо 2012 г. е нараснало с 38 процентни пункта.

В доклада се отбелязва също така, че до 2008 г. процесът по натрупване на дългове е бил воден от развитите икономики, но в последно време се задвижва от развиващите се страни.

Според икономистите тази ситуация прави света още по-уязвим на финансови кризи.

Дългът на Китай, съотнесен към БВП, е 217%, според доклада. Това съотношение е по-високо в сравнение с другите развиващи се пазари, но под нивото в развитите икономики като САЩ, Великобритания и Япония например.

Икономистите предупреждават, че нарастват и дълговете на другите осем „крехки“ развиващи се страни – Индия и Индонезия в Азия, Бразилия, Аржентина и Чили в Южна Америка, Турция и ЮАР. Тази група държави са и основен източник на опасения за бъдещата траектория на дълговете, посочва се в доклада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 20 rate down comment 0
SSIW
преди 9 години
Напълно споделям мнението ти : света вече изпитва родилните болки на прехода към нов модел на обществено-икономически отношения, но този процес може да отнеме и десетилетия. Поне историята сочи, че такъв транзит се извършва относително бавно (ако за мярка ползваме продължителността на човешкия живот). Облагодетелстваните от текущото статукво субекти, съвсем естествено ще правят опити да крепят и реанимират системата , но тази съпротива постепенно ще бъде преодоляна от обективно нарастващите предпоставки и нужда от промяна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 21 rate down comment 0
edimi
преди 9 години
Поради наличието на посочените два "фактора"/и няколко съпътстващи ги/, при прекратяване на порочните практики за стимулирани на растеж, прилагани до скоро в човешката история/войни, диверсии от всякакъв тип и прочие/ очевидно е необходимо да се въведе нова система на обществено политически и обществено социални отношения. Вече става ясно, че това са осъзнатите факти, както от управляващи, така и от управлявани/в глобален аспект/.Театрото предстои, зрителите и актьорите са по места, очаква се вдигането на завесата........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 24 rate down comment 0
Godo
преди 9 години
https://***.google.bg/publicdata/explore?ds=d5bncppjof8f9_&met_y=ny_gnp_mktp_pp_cd&idim=country:BGR&dl=bg&hl=bg&q=%D0%B1%D0%BD%D0%BF#!ctype=l&strail=false&bcs=d&nselm=h&met_y=debt_stock&scale_y=lin&ind_y=false&rdim=region&idim=country:BGR:RUS:ROM:POL&ifdim=region&hl=bg&dl=bg&ind=falseот 22 милиарда долара, дългът ни става 50 милиарда през 2007 година. И БРОЙ ТОГАВА РАСТЕЖ, И ЕФЕКТ ОТ ПЛОСКИЯ НИСЪК ДАНЪК..??!ТО ЕФЕКТ ОТ ДАНЪК НЯМА, МАКАР ЧЕ КОСВЕНИТЕ ДАНЪЦИ СА НАМАЛЕНИ С 4% ЗАРАДИ ОТПАДАНЕ НА СЪБИРАНЕТО НА МИТА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 26 rate down comment 1
Godo
преди 9 години
В Япония голяма част от икономиката се притежава от пенсионни фондове, тоест тя икономиката е на пролетариата. Сръбският социализъм е проповядвал предприятията да са собственост и управление на работниците. Капитализма се учи от социализма, а лявото се учи от капитализма. А капитализма математически е невъзможен. Като сега в този си период за да не изгние той връща принадената стойност за потребление чрез кредитиране на потреблението, без да увеличават заплатите. Но кредитирането има насищане, а и идва период на изплащане, с което следва ниско потребление, и дефлация, а дефлацията снижава инвестициите... И КРИЗА.. И СЕГА КАК ЩЕ ГО ЛЕКУВАТ КАПИТАЛИЗМА, СТОКАТА И КАПИТАЛЪТ ЩЕ ИЗГНИЯТ. ХРАНИТЕ В СВЕТОВЕН ПЛАН СА С ЦЕНИ КАТО ОТ ПРЕДИ 15 ГОДИНИ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 20 rate down comment 2
Godo
преди 9 години
ПОНЕ ТРЯБВА ДА СЕ СЪЗДАВАТ ПАРИ ОТ НИЩОТО КОЛКОТО Е ЛИКВИДНОСТТА НА БАНКИТЕ. ПЪК КРЕДИТЕН БУМ БЕЗ СЪЗДАВАНЕ НА ПАРИ ВЪОБЩЕ НЕ Е ВЪЗМОЖЕН. НО И КАКЪВТО И ДА БИЛО РАСТЕЖ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 28 rate down comment 0
SSIW
преди 9 години
Огромни нови дългове скриват години отрицателен приръст на БВП в EC и САЩ...........Моите подозрения са, че причините за тази ситуация се коренят, в иначе упорито подминаваните (при повечето от господстващите икономически школи) обстоятелства, че :А) планетата в/у която живеем е нещо крайно, а от там и новите пазари, които може да бъдат овладени, носят същата характеристика;Б) потреблението страда от нивото на автоматизация и роботизация на всеки, произволно взет процес в съвременното производство и услуги: роботите и поточните линии не потребяват.При очевидното изчерпване на тези два ЕСТЕСТВЕНИ фактора за растеж, остава една алтернатива и тя е ПРИНУДИТЕЛНИЯ растеж, който може да става с трупане на дълг (в рамките на така наречената пазарна икономика) или по административно-планов път (при съответната организация на обществено-икономическите отношения).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 28 rate down comment 4
michaelis
преди 9 години
те тях (САЩ, ЕС, Япония - на тях нищо няма да им се случи)не ги броят, всички се бяха притеснили за Русия, те нямали ръст глупости не знам си кво, санкции, да но имат сумай ти суровини и дълга им е съвсем минимален и май като им паднат главите на "развитите" в тотален банкрут то ше излезе на края, че руските пингвини са най-добре ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 33 rate down comment 0
Godo
преди 9 години
Колко инвестиция, колко БВП дава? Колко от БВП трябва да са инвестициите, за да има 7% растеж, и колко от доходите да отиват за инвестиции, и потребление. Възможно ли е да има какъвто и да било растеж без създаване на пари от нищото? Зщото дефлацията води до срив на кредитирането и банките, и до срив на инвестирането. Китай прави 8% растеж, при 45% инвестиции процент от БВП. http://***.economywatch.com/economic-statistics/China/GDP_Constant_Prices_National_Currency/ . . От 1983 година до сега Китай има 18 пъти ръст на икономиката, а България от 1989 до сега още не стигнала същото БВП. Социализма и държавната икономика инвестира, а Рузвелт е накарал бизнеса да инвестира чрез големи данъци и заплати. МАТЕМАТИКА!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 33 rate down comment 4
michaelis
преди 9 години
дааа както винаги в инвестора глупците се притеснили за тея страни >Китай, Индия и Индонезия в Азия, Бразилия, Аржентина и Чили в Южна Америка, Турция и ЮАРА те Китай е най-голямата икомомика в момента иде ред на Индия и всичките тея могат да си купят целия запад. И забележете цитирано от CNBC.Г-це/жа Иванова и вие ли учите в УНСС да ви попитам защото това е поредната ви глупост в инвестора слет това, че Германия не била дригател в Еврозоната ? И като споменавате "развитите" икономики като САЩ, Великобритания и Япония не можете да го сравнявате 1:1 защото в САЩ една риза струва 50$ не 5$ както в Китай например. Стига сте писали тъпотии ами напишете purchase power на дадена държава не на индивид, да видим "развитите" икономики каква покупателна стойност имат и каква имат тея "крехките" то май накрая ще излезе, че крехките ше тряя да кредитират развитите .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 34 rate down comment 9
SS-23
преди 9 години
"Отровната комбинация" от нисък растеж и висок дълг - катапулт към нова криза=====Е хубаво, така е. Ама какво предлагат големите "мозъци" - да избегнем кризата от "ограничението", като си го набием с кризата "харчлъка" в аванс?! Ами този филма нали го гледахме вече, и разбрхме, че води до катастрофа.Виждам, как на много хиени пак им се иска да се започне ново надуване, на нов балон, и принтерите отново да заработят на пълен оборот.А решението е толкова просто и естествено и се казва - "отписване"!Цялата криза е практически криза "на хартия". Х знае, че му висят записани като цифри, дългове, и съответно се е свил. Ама неговото свиване води до свиване и на У и така... всички. В същото време Z знае, че има да взема от Х, ама понеже не ги е взел - и той се свил. И ето го омагьосаният кръг! Ами зачеркнете ги тия цифри бе ... и всичко за миг ще оживее!Лихватааа, идваща от нищото - убива всичко! Ами да я премахнем!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още