IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Отровната комбинация" от нисък растеж и висок дълг - катапулт към нова криза

Китай и осем други "крехки икономики" представляват най-голяма опасност за света, сочи доклад

18:45 | 12.10.14 г. 12
"Отровната комбинация" от нисък растеж и висок дълг - катапулт към нова криза

„Отровната комбинация“ от нисък икономически растеж и висок дълг може да катапултира света в следващата криза, водена от Китай и осем други „крехки“ икономики, предупреждава се в нов икономически доклад, цитиран от CNBC.

Сред авторите на доклада е и бившият главен икономист на Федералния резерв Винсънт Райнхарт, отбелязва изданието.

В документа се посочва, че глобалните нива на дълг все още нарастват, особено в развиващите се страни. „Противно на широко разпространените вярвания, светът все още не е започнал да намалява задлъжнялостта си и дълговете продължават да растат. В същото време в една „отровна комбинация“ световният растеж и инфлацията също са по-ниски“, пише в доклада.

Авторите твърдят, че съотношението на дълга към БВП в световен мащаб "нараства с неотслабваща сила и чупи нови върхове“. Те изчисляват, че през 2013 г. съотношението на дълга към световната икономика достига 212% и спрямо 2012 г. е нараснало с 38 процентни пункта.

В доклада се отбелязва също така, че до 2008 г. процесът по натрупване на дългове е бил воден от развитите икономики, но в последно време се задвижва от развиващите се страни.

Според икономистите тази ситуация прави света още по-уязвим на финансови кризи.

Дългът на Китай, съотнесен към БВП, е 217%, според доклада. Това съотношение е по-високо в сравнение с другите развиващи се пазари, но под нивото в развитите икономики като САЩ, Великобритания и Япония например.

Икономистите предупреждават, че нарастват и дълговете на другите осем „крехки“ развиващи се страни – Индия и Индонезия в Азия, Бразилия, Аржентина и Чили в Южна Америка, Турция и ЮАР. Тази група държави са и основен източник на опасения за бъдещата траектория на дълговете, посочва се в доклада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 30 rate down comment 2
Godo
преди 9 години
Германия е някъде към 80 място по корупция. България е на 38 място, а Китай е на 36 място. Китай е на първо място по инвестиции. Тогава кое не е наред в България. ? ТОВА ЧЕ ДЪРЖАВАТА НЕ ИНВЕСТИРА И ПОКУПАТЕЛНАТА СПОСОБНОСТ НЕ СТИМУЛИРА ВЪТРЕШНАТА ТЪРГОВИЯ И ПРОИЗВОДСТВОТО ЗА НЕЯ, http://***.economywatch.com/economic-statistics/Bulgaria/Investment_Percentage_of_GDP/ МИНИМАЛНАТА ЗАПЛАТА ТУК Е 10% ОТ БВП НА ЗАЕТ, В НАПРЕДВАЩИТЕ СТРАНИ Е 25-35%. НАЛИЧИЕТО НА РАБОТНИ МЕСТА И ДОБРИ ЗАПЛАТИ ЗАВИСИ ОТ КОЛКО ИНВЕСТИЦИИ НА ЗАЕТ ИМА. В ГЕРМАНИЯ БВП НА ЗАЕТ Е САМО ДВА ПЪТИ ПО-ГОЛЯМО, НО ЕДВА ЛИ ИМАТ САМО ДВА ПЪТИ ПОВЕЧЕ ИНВЕСТИЦИИ НА ЧОВЕК, ТОЕСТ БЪЛГАРИНА НЕ САМО Е ЕКСПЛОАТИРАН ЖЕСТОКО - НО И ПРОИЗВЕЖДА ПОВЕЧЕ БВП ОТ ВЛОЖЕНА ИНВЕСТИЦИЯ. ИСТИНА Е! ТОЕСТ ПРИ 10 ПЪТИ ПОВЕЧЕ ИНВЕСТИЦИИ НА ЗАЕТ В ГЕРМАНИЯ СПРЯМО БЪЛГАРИЯ, НИЕ ИМАМЕ 20 000 ДОЛАРА БВП НА ЗАЕТ, РЕАЛЕН, А ТЕ 43 000. ОСВЕН ТОВА РАБОТНИКА СЕ ОЩЕТЯВА С ТРИ ПЪТИ ПО-НИСКО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ СПРЯМО ПРОЦЕНТА КЙТО ВЗИМАТ ОТ БВП НА ЗАЕТ ПО НОМИН В ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 29 rate down comment 1
77
преди 9 години
По същата тема:Огромни нови дългове скриват години отрицателен приръст на БВП в EC и САЩлинк:http://investoracademy.blogspot.com/2014/10/ec.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още