IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Роснефт" подаде иск в Европейския съд срещу санкциите на ЕС

Иск срещу включването си в черния списък на Евросъюза подаде милиардерът Аркадий Ротенберг

22:12 | 17.10.14 г.
"Роснефт" подаде иск в Европейския съд срещу санкциите на ЕС

Руският петролен гигант „Роснефт” е подал иск в Европейския съд срещу решението на лидерите на ЕС да наложат санкции срещу компанията, съобщи англоезичната версия на руското издание RT.

Жалбата е подадена още на 9 октомври, но за нея се съобщава едва сега. Паралелно и милиардерът Аркадий Ротенберг също обжалва включването му в черния списък с индивидуални наказания за физически лица.

Ротенберг е партньор по джудо на руския президент Владимир Путин, отбелязва още руското издание. Неговият иск за отмяна на санкцията е внесен на 10 октомври.

Припомняме, че заради кризата в отношенията между Украйна и Русия ЕС наложи санкции срещу големи руски фирми, важни за развитието на икономиката на страната. С тази стъпка беше ограничен достъпът на компаниите до дълговите пазари на Европа.

Сред санкционираните фирми е „Роснефт”. В същото време заради включването му в черния списък активите на Ротенберг в европейски банки бяха замразени.

Аркадий  Ротенберг е председател на Управителния съвет на SMP Bank, 36-та по големина банка в Русия, която пък е в аналогичния черен списък на САЩ. Заедно със своя брат Борис той притежава контролния пакет в „Стройгазмонтаж” – най-голямата руска компания с фокус строителство на газопроводи и енергийни съоръжения.

Фирмата беше ангажирана в строителството на газопровода „Дружба” за нуждите на олимпийското селище в Сочи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още