IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ ще възобнови преговорите с Гърция след избора на правителство

Атина няма непосредствени нужди от финансиране, посочи институцията

17:44 | 29.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
МВФ ще възобнови преговорите с Гърция след избора на правителство

Международният валутен фонд (МВФ) ще възобнови преговорите с Гърция, след като новото правителство бъде избрано, заяви в понеделник говорителят на Фонда Джери Райс, като отбеляза, че Атина "няма непосредствени нужди от финансиране".

"Разговорите с гръцките власти за завършване на шестия преглед на програмата ще продължат след консултации с Европейската комисия и Европейската централна банка", изтъкна той, цитиран от Ройтерс.

По-рано през деня гръцките депутати отхвърлиха кандидата за президент, номиниран от премиера Андонис Самарас. Това означава, че в страната предстоят предсрочни общи избори.

Ставрос Димас не успя да привлече подкрепата на необходимите 180 гласа, поради което парламентът ще трябва да бъде разпуснат. Вследствие на новината гръцкият фондов пазар спадна с близо над 10%.

Димас, който е бивш еврокомисар, спечели гласовете на едва 168 депутата - същия брой, който спечели и при втория вот миналата седмица.

Окончателният вот се счита за основна спънка пред премиера, както и за страните от еврозоната, които работиха за спасяването на Гърция от 2010 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още