IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Атентат в редакцията на сатиричен вестник в Париж взе 12 жертви*

Четиримата водещи карикатуристи, рисували шаржове на пророка Мохамед, са мъртви

15:31 | 07.01.15 г. 67
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Kарикатуристът на вестника Стефан Шарбоние &ndash; Шарб. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Kарикатуристът на вестника Стефан Шарбоние – Шарб. Снимка: Ройтерс

Най-малко 12 души са загинали при нападение в редакцията на френския сатиричен вестник Charlie Hebdo в Париж, известен в миналото с публикуването на карикатури за исляма, убивайки поне 12 души, предаде Ройтерс, позовавайки се на местните медии.

Според френски медии има официално потвърждение от полицията, че загиналите са десет журналисти и двама полицаи. От ранените има и такива, които са в критично състояние.

Пристигайки бързо на мястото на инцидента, френският президент Франсоа Оланд нарече нападението „терор“ и го определи като „акт на изключително варварство".  Оланд заяви още, че е свикал извънредно заседание на министрите за сряда следобед, за да обсъди националната сигурност на страната. Междувременно терористичната заплаха в Парижка област е повишена до максимално равнище, предаде AFP, като се позова на службата на премиера Манюел Валс.

По данни на полицията нападателят в сградата на редакцията е открил огън с автомат AK-47, преди да се скрие в черна кола на улицата.  

Кървавата атака срещу редакцията е извършена от трима души, съобщи министърът на вътрешните работи Бернар Казньов. Той увери, че са предприети всички мерки за "възможно най-бързото неутрализиране на тримата престъпници, извършили този варварски акт", но не даде повече подробности. Според очевидци и кадри от камери нападението е извършено от двама тежко въоръжени мъже, които след това се качват на преминаващ лек автомобил.

Припомняме, че през 2011 г. Charlie Hebdo предизвика разгорещен дебат, след като публикува карикатури на пророка Мохамед, както и шеговити шаржове на мюсюлмански лидери. 

Последният пост в Twitter профила на вестиника от преди няколко часа е с карикатура на лидера на групировката "Ислямска държава" Абу Бакр ал Багдади.

По данни на Le Monde мъртви са четирима карикатуристи на сатиричния вестник - Стефан Шарбоние – Шарб, Кабу, Волински и Тигнус.  Според Wall Street Journal Шарб е бил включен в списъка с най-искани лица на "Ал Кайда" през 2013 г. именно заради шаржовете на пророка Мохамед. Той е и главен редактор на изданието. 

Кабу, който през 2011 г. нарисува карикатурите на Мохамед, щеше да стане на 76 години след няколко дни. 

Очевидци на инцидента разказват за поне двама мъже с качулки, които са влезли в сградата с автомати "Калашников". По последна информация на полицията обаче нападателите са били четирима.

България остро осъжда нападението над редакцията на Charlie Hebdo и извършените убийства в Париж“, казва в изявление министър-председателят на страната Бойко Борисов. 

„В нас този кървав терористичен акт предизвиква гняв срещу насилственото отнемане на човешки живот и посегателство срещу свободата на словото. Изразяваме солидарността си с френския народ в този тежък за всички нас и Европа момент и съпричастност към скръбта на семействата и близките на загиналите. Няма кауза, която да оправдава терора", казва премиерът. 

По думите му като съюзници в НАТО и ЕС България и Франция работят заедно за отпор на новите заплахи пред сигурността и мира. "Заедно с нашите партньори ние сме уверени, че тероризмът ще бъде победен, каквито и усилия да изисква от нас тази борба“, добавя Борисов. 

„Република България е съпричастна с болката на френския народ и ще продължи сътрудничеството със своите партньори в борбата с тероризма в името на ценностите, в които вярваме и които изповядваме“, пише президентът Росен Плевнелиев до френския си колега Франсоа Оланд в съболезнователно писмо.

 „Новината за престрелката в редакцията на френския сатиричен вестник “Charlie Hebdo”, довела до убийството на невинни граждани, дълбоко ме потресе и наскърби. Република България остро осъжда този варварски акт на насилие и тероризъм“, се казва в писмото на Плевнелиев.

Българският президент изразява най-дълбоки съболезнования към семействата и близките на загиналите, както и пожелание за бързо възстановяване на ранените, посочват от пресслужбата на Плевнелиев.

"Дълбоко шокирана съм от нападението срещу редакцията на френския сатиричен седмичник "Шарли ебдо" в Париж, заяви и заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева в изявление в акаунта си в Twitter. Георгиева, която е и европейски комисар за бюджета и човешките ресурси, изрази солидарност с френския народ и медиите.

Вижте кадри от случващото се в галерията!

Повече по темата четете в Dnes.bg

*Актуализирано в 17,55 часа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:16 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

17
rate up comment 3 rate down comment 12
MZ/X
преди 9 години
Някой спомня ли си още 2001-ва година Джордж Буш младши, когато обяви, че ще води Кръстоносен поход като борба с тероризма и след това загинаха над 100 000 мюсюлмани, повечето от които абсолютно невинни граждани? За Брейвик спомняте ли си? За сега с безумната война между радикални християни и мюсюлмани невинните жертви от страна на мюсюлманите са много повече! Няма нужда обаче заради някакво малцинство крайни мюсюлмани и християни да заклеймяваме милиарди мирни хора!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 1 rate down comment 11
MZ/X
преди 9 години
За какво точно съм излъгал?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 18 rate down comment 2
Jay Gould
преди 9 години
Само дето лъжеш като разпран, но не се чудя. За либерасти, некомунисти и ислямисти това е нормално поведение
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 26
MZ/X
преди 9 години
В света има 1,5 милиарда мюсюлмани, но годишно загиналите християни от ислямски тероризъм са по малко от загиналите в автомобилни катастрофи в България! По тази логика би трябвало да обявим всеки шофьор в България за убиец!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 21
MZ/X
преди 9 години
Е и какво постигнаха японците с тази политика, като си развиха собствени терористи, като сектата на АУМ, която направи нападението със Зарин в токийското метро! Аман от расисти!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 17 rate down comment 3
888
преди 9 години
продължение:Точно 0.00% японци изповядват ислям.Пребиваващите мюсюлмани в Япония могат да работят само в чужди компании. Японските компании не приемат мюсюлмани на работа.Много е трудно, а и рядко, даването на визи на мюсюлмани. Дори, ако става въпрос за известни личности, учени и тн., които изповядват исляма.В трудовите договори в Япония често се записва, че ако работодателя узнае, че неговия работник изповядва ислям има право незабавно да го уволни.Мюсюлманите в Япония нямат право да купуват имоти или земя.Самите японци се отнасят лошо с мюсюлманите и не гледат добре на тях. По презумция те се считат за престъпници или неприятели.Ако японска жена има връзка с мюсюлманин тя бива отхвърлена от обществото. Само за справка: Ако в Япония те уволнят повече никога няма да можеш да си намериш работа, защото това се счита за голям позор, какво остава, ако имаш връзка с най-презрените от японците хора на света.Не е случайно, че Хитлер се е възхищавал толкова на японците през Втората световна война. Той дори ги обявява за почетни арийци. И днес в Япония могат да се срещнат табели, които забраняват достъпа на чужденци до определени места. Japanese only табелите силно напомнят на американските Whites only табели преди даването на равноправни права на цветнокожите в САЩ. В Япония има дори магазини, в които могат да пазаруват само японци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 27 rate down comment 4
888
преди 9 години
Това го четох в един блог:ЯПОНИЯ И МЮСЮЛМАНИТЕЯпония е единствената страна във света, която не дава гражданство на мюсюлманите. Мюсюлманите нямат право на продължителен престой на територията на Япония.Японското законодателство забранява разпространяването на исляма. Всеки, който разпространява ислям се преследва от закона, а присъдите са доста строги. В Япония това се счита за углавно престъпление.В Япония няма нито едно училище, или школа, където се преподава арабски език.Корана е забранена книга и притежанието й също е нарушение на закона. Позволена е само съкратена версия, адаптирана на японски.Пребиваващите в страната мюсюлмани имат право на молитви само в закрити помещения. Ако направят традиционната си молитва на публично място нарушават закона и могат да бъдат вкарани в затвора. В Япония е немислимо, както у нас, джамия да огласява половината град с виковете на ходжата.Говоренето на арабски е строго забранено!В Япония дори няма посолство на нито една арабска държава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 24 rate down comment 2
Jay Gould
преди 9 години
Норманите в Южна Италия и Сицилия и испанците са постъпили напълно правилно, като са изгонили всички мюсюлмани до един в средните векове! С тия диваци на едно място се вижда, че няма как да се живее. Да се залъгваме, че може да се цивилизоват, няма смисъл.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 26 rate down comment 2
Jay Gould
преди 9 години
Както сектата на Тугите удушвачи е изтребена от англичаните в Индия, така в Европа трябва да се изтреби исляма! Без реконкиста и натирване на всички мюсюлмани вън от континента няма да се размине иначе те ще изтребят нас, ако не приемем скапаната им "мирна" религия и техните дивашки обичаи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 28 rate down comment 2
data
преди 9 години
*** е че Франция е приела може би най много *** от северна Африка от всички страни в Европа . Време е Европа да спре да се прави на пацифистка девственица и да засили по американски терк военното си присъствие в Африка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още