IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Атентат в редакцията на сатиричен вестник в Париж взе 12 жертви*

Четиримата водещи карикатуристи, рисували шаржове на пророка Мохамед, са мъртви

15:31 | 07.01.15 г. 67
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Kарикатуристът на вестника Стефан Шарбоние &ndash; Шарб. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Kарикатуристът на вестника Стефан Шарбоние – Шарб. Снимка: Ройтерс

Най-малко 12 души са загинали при нападение в редакцията на френския сатиричен вестник Charlie Hebdo в Париж, известен в миналото с публикуването на карикатури за исляма, убивайки поне 12 души, предаде Ройтерс, позовавайки се на местните медии.

Според френски медии има официално потвърждение от полицията, че загиналите са десет журналисти и двама полицаи. От ранените има и такива, които са в критично състояние.

Пристигайки бързо на мястото на инцидента, френският президент Франсоа Оланд нарече нападението „терор“ и го определи като „акт на изключително варварство".  Оланд заяви още, че е свикал извънредно заседание на министрите за сряда следобед, за да обсъди националната сигурност на страната. Междувременно терористичната заплаха в Парижка област е повишена до максимално равнище, предаде AFP, като се позова на службата на премиера Манюел Валс.

По данни на полицията нападателят в сградата на редакцията е открил огън с автомат AK-47, преди да се скрие в черна кола на улицата.  

Кървавата атака срещу редакцията е извършена от трима души, съобщи министърът на вътрешните работи Бернар Казньов. Той увери, че са предприети всички мерки за "възможно най-бързото неутрализиране на тримата престъпници, извършили този варварски акт", но не даде повече подробности. Според очевидци и кадри от камери нападението е извършено от двама тежко въоръжени мъже, които след това се качват на преминаващ лек автомобил.

Припомняме, че през 2011 г. Charlie Hebdo предизвика разгорещен дебат, след като публикува карикатури на пророка Мохамед, както и шеговити шаржове на мюсюлмански лидери. 

Последният пост в Twitter профила на вестиника от преди няколко часа е с карикатура на лидера на групировката "Ислямска държава" Абу Бакр ал Багдади.

По данни на Le Monde мъртви са четирима карикатуристи на сатиричния вестник - Стефан Шарбоние – Шарб, Кабу, Волински и Тигнус.  Според Wall Street Journal Шарб е бил включен в списъка с най-искани лица на "Ал Кайда" през 2013 г. именно заради шаржовете на пророка Мохамед. Той е и главен редактор на изданието. 

Кабу, който през 2011 г. нарисува карикатурите на Мохамед, щеше да стане на 76 години след няколко дни. 

Очевидци на инцидента разказват за поне двама мъже с качулки, които са влезли в сградата с автомати "Калашников". По последна информация на полицията обаче нападателите са били четирима.

България остро осъжда нападението над редакцията на Charlie Hebdo и извършените убийства в Париж“, казва в изявление министър-председателят на страната Бойко Борисов. 

„В нас този кървав терористичен акт предизвиква гняв срещу насилственото отнемане на човешки живот и посегателство срещу свободата на словото. Изразяваме солидарността си с френския народ в този тежък за всички нас и Европа момент и съпричастност към скръбта на семействата и близките на загиналите. Няма кауза, която да оправдава терора", казва премиерът. 

По думите му като съюзници в НАТО и ЕС България и Франция работят заедно за отпор на новите заплахи пред сигурността и мира. "Заедно с нашите партньори ние сме уверени, че тероризмът ще бъде победен, каквито и усилия да изисква от нас тази борба“, добавя Борисов. 

„Република България е съпричастна с болката на френския народ и ще продължи сътрудничеството със своите партньори в борбата с тероризма в името на ценностите, в които вярваме и които изповядваме“, пише президентът Росен Плевнелиев до френския си колега Франсоа Оланд в съболезнователно писмо.

 „Новината за престрелката в редакцията на френския сатиричен вестник “Charlie Hebdo”, довела до убийството на невинни граждани, дълбоко ме потресе и наскърби. Република България остро осъжда този варварски акт на насилие и тероризъм“, се казва в писмото на Плевнелиев.

Българският президент изразява най-дълбоки съболезнования към семействата и близките на загиналите, както и пожелание за бързо възстановяване на ранените, посочват от пресслужбата на Плевнелиев.

"Дълбоко шокирана съм от нападението срещу редакцията на френския сатиричен седмичник "Шарли ебдо" в Париж, заяви и заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева в изявление в акаунта си в Twitter. Георгиева, която е и европейски комисар за бюджета и човешките ресурси, изрази солидарност с френския народ и медиите.

Вижте кадри от случващото се в галерията!

Повече по темата четете в Dnes.bg

*Актуализирано в 17,55 часа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:16 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

37
rate up comment 5 rate down comment 11
MZ/X
преди 9 години
Моля те, не ми давай думи които не съм казвал! Не оправдавам днешнинте нападения, но съм против безтговорното омаскаряване на 1,5 милиарда души заради няколко луди!Всеки човек е отговорен сам за действията си!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 6 rate down comment 15
MZ/X
преди 9 години
А запознал ли си се с историята на България и колко жертви е взело покръстването на българите? Чел ли си колко хора са загинали от кръстоностните походи? Колко хора са загинали поради лудостта на най-различни християнски секти или кръстоностният поход на Буш младши?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 16 rate down comment 6
Jay Gould
преди 9 години
Факта, че се допускат хора като "MZ/X" в Investor.bg, които оправдават днешните убийства в Париж, показва, че и сред нас европейците има извратеняци и *** който подпомагат диваците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 14 rate down comment 4
Jay Gould
преди 9 години
В средните векове първо норманите в Сицилия, после кралица Изабела в Испания са се опитали да живеят мирно с мюсюлманите. Това не се е получило, не се получава и сега. Исляма е като сектата на Тугите изтребена в Индия от англичаните. Религията им е основана на кръв и убийството на всеки който не споделя религията им. То в Корана си го пише! Избий неверниците! Какъв мир, какви 5 лева.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 11 rate down comment 4
Jay Gould
преди 9 години
Доста подробно съм се запознал с Корана и неговото тълкуване. Там си пише в прав текст, че трябва да ни избият до крак, ако не приемем религията им. Те това и правят, а факта, че самите мюсюлмани в Европа помагат на престъпниците между тях, доказва, че всички са виновни в убийствата. Няма случай терорист да е хванат от мюсюлмани и предаден на правосъдието.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 6 rate down comment 11
MZ/X
преди 9 години
Кои са Боко Харам или Ислямска Държава, че да говорят от името на 1,5 милиарда мюсюлмани? Ти колко мюсюлмани познаваш лично или се информираш за тяхното мнение единствено от телевизора и разни екстремисти!По същата логика Брейвик ли трябва да слушаме за да разберем какво мислят вскики християни в света?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 16 rate down comment 3
studioaa
преди 9 години
Според мен причината за този терор не е в исляма или джамиите, а в радикализираните проповедници отвън, които сеят омраза. Една огромна част от имамите в Европа са завършили коран в Саудитска Арабия, Катар или Кувейт. Саудитска Арабия поддържа ултра-конвервативно тълкуване на корана и всички учили религия там са изключително опасни. Реално всички ислямистки клетки по света са свързани с Арабския полуостров и са движени и финасирани от там чрез парите от петрол. ЦРУ знае това, но си затваря очите по обясними причини. Заради този дребен факт обезценката на петрола е много добра новина, защото това значи по-малко пари в ръцете на фундаменталистите по света и по-малко терористични актове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 17 rate down comment 4
Jay Gould
преди 9 години
Ислямска държава и Боко Харам си го казаха в прав текст - 1.5 милиарда мюсюлмани, трябва да изколят до крак 6.5 милиарда жители на планетата или поне тези милиарди които не им приемат религията на "мира". За всички останали вече няма избор - или трябва да натирят тия 1.5 милиарда в дивашките им местостоянки, или да измрат. Да се лъжат неверниците (не-мюсюлманите) не е грях... Пише си го дори в книжката им. Разбира се, сега ще потекат лиги от "мир и любов"... До следващото рязане на глави... И сектата на тугите сигурно е обявявана за мирна религия. Факта обаче, че в един от най-четените български сайтове се допускат защитници на клането в Париж показва, че първо е необходима разправа с предателите в нашите редици - всички тия либерасти, които са съгласни с идеите на мюсюлманите за нашето изтребване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 1 rate down comment 13
MZ/X
преди 9 години
Сори, но постнах преди да завърша :Етническото прочистване води до хиляди пъти повевече жертви, от колкото най-кървавите религиозни стълкновения в Европа през последните 50-60 години!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 1 rate down comment 14
MZ/X
преди 9 години
Какво означава толерантността не работи? Може да видиш какво стана в бивша Югославия с илюзията за създаване на етническо чисти държави или в момента в Източна Украйна!Етническото прочистване води до хиляди пъти пове
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още