IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Атентат в редакцията на сатиричен вестник в Париж взе 12 жертви*

Четиримата водещи карикатуристи, рисували шаржове на пророка Мохамед, са мъртви

15:31 | 07.01.15 г. 67
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Kарикатуристът на вестника Стефан Шарбоние &ndash; Шарб. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Kарикатуристът на вестника Стефан Шарбоние – Шарб. Снимка: Ройтерс

Най-малко 12 души са загинали при нападение в редакцията на френския сатиричен вестник Charlie Hebdo в Париж, известен в миналото с публикуването на карикатури за исляма, убивайки поне 12 души, предаде Ройтерс, позовавайки се на местните медии.

Според френски медии има официално потвърждение от полицията, че загиналите са десет журналисти и двама полицаи. От ранените има и такива, които са в критично състояние.

Пристигайки бързо на мястото на инцидента, френският президент Франсоа Оланд нарече нападението „терор“ и го определи като „акт на изключително варварство".  Оланд заяви още, че е свикал извънредно заседание на министрите за сряда следобед, за да обсъди националната сигурност на страната. Междувременно терористичната заплаха в Парижка област е повишена до максимално равнище, предаде AFP, като се позова на службата на премиера Манюел Валс.

По данни на полицията нападателят в сградата на редакцията е открил огън с автомат AK-47, преди да се скрие в черна кола на улицата.  

Кървавата атака срещу редакцията е извършена от трима души, съобщи министърът на вътрешните работи Бернар Казньов. Той увери, че са предприети всички мерки за "възможно най-бързото неутрализиране на тримата престъпници, извършили този варварски акт", но не даде повече подробности. Според очевидци и кадри от камери нападението е извършено от двама тежко въоръжени мъже, които след това се качват на преминаващ лек автомобил.

Припомняме, че през 2011 г. Charlie Hebdo предизвика разгорещен дебат, след като публикува карикатури на пророка Мохамед, както и шеговити шаржове на мюсюлмански лидери. 

Последният пост в Twitter профила на вестиника от преди няколко часа е с карикатура на лидера на групировката "Ислямска държава" Абу Бакр ал Багдади.

По данни на Le Monde мъртви са четирима карикатуристи на сатиричния вестник - Стефан Шарбоние – Шарб, Кабу, Волински и Тигнус.  Според Wall Street Journal Шарб е бил включен в списъка с най-искани лица на "Ал Кайда" през 2013 г. именно заради шаржовете на пророка Мохамед. Той е и главен редактор на изданието. 

Кабу, който през 2011 г. нарисува карикатурите на Мохамед, щеше да стане на 76 години след няколко дни. 

Очевидци на инцидента разказват за поне двама мъже с качулки, които са влезли в сградата с автомати "Калашников". По последна информация на полицията обаче нападателите са били четирима.

България остро осъжда нападението над редакцията на Charlie Hebdo и извършените убийства в Париж“, казва в изявление министър-председателят на страната Бойко Борисов. 

„В нас този кървав терористичен акт предизвиква гняв срещу насилственото отнемане на човешки живот и посегателство срещу свободата на словото. Изразяваме солидарността си с френския народ в този тежък за всички нас и Европа момент и съпричастност към скръбта на семействата и близките на загиналите. Няма кауза, която да оправдава терора", казва премиерът. 

По думите му като съюзници в НАТО и ЕС България и Франция работят заедно за отпор на новите заплахи пред сигурността и мира. "Заедно с нашите партньори ние сме уверени, че тероризмът ще бъде победен, каквито и усилия да изисква от нас тази борба“, добавя Борисов. 

„Република България е съпричастна с болката на френския народ и ще продължи сътрудничеството със своите партньори в борбата с тероризма в името на ценностите, в които вярваме и които изповядваме“, пише президентът Росен Плевнелиев до френския си колега Франсоа Оланд в съболезнователно писмо.

 „Новината за престрелката в редакцията на френския сатиричен вестник “Charlie Hebdo”, довела до убийството на невинни граждани, дълбоко ме потресе и наскърби. Република България остро осъжда този варварски акт на насилие и тероризъм“, се казва в писмото на Плевнелиев.

Българският президент изразява най-дълбоки съболезнования към семействата и близките на загиналите, както и пожелание за бързо възстановяване на ранените, посочват от пресслужбата на Плевнелиев.

"Дълбоко шокирана съм от нападението срещу редакцията на френския сатиричен седмичник "Шарли ебдо" в Париж, заяви и заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева в изявление в акаунта си в Twitter. Георгиева, която е и европейски комисар за бюджета и човешките ресурси, изрази солидарност с френския народ и медиите.

Вижте кадри от случващото се в галерията!

Повече по темата четете в Dnes.bg

*Актуализирано в 17,55 часа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:16 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

57
rate up comment 3 rate down comment 5
georgi_shum
преди 9 години
Викаш добрия Цар *** Първи е строг и справедлив, но и милосърден а? Хахаха стига моля те :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
56
rate up comment 8 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 9 години
Хехе... те не започват кариерата си в църквата, нали знаеш? Повече от година преди това се правят на интересни и провокират по улиците с Путин на уста, но никой не им обръща внимание. Например:http://m.youtube.com/watch?v=CZUhkWiiv7MИма доста техни клипове, където има даже инсценировки на драки с полиция, защото всъщност нямат никакви реални сблъсъци с властите. Проблемът и всъщност - краткият миг слава им идва с жалбата от страна на мозковската патриаршия до главната прокуратура. Ако трябва да сме точни, единствената намеса на Путин е в амнистирането им.... Хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
55
rate up comment 4 rate down comment 3
georgi_shum
преди 9 години
Виждал съм го в Хамбург, пред най голямата Катедрала на града през 2005 та.. Един чичак в продължение на 15 - 20 мин псуваше яко Шрьодер, Буш, Блеър.. Още в самото начало имаше много хора и поне 4 *** полицаи. Прибраха го чак като стана мега брутален. Вечерта по новините казаха, че са го осъдили за дребно хулиганство и за нарушаване на обществения ред, на няква глоба. Не помня сумата но не беше голяма. Аа и му била 12 - 13 присъда за това :)))) та така. Сега едва ли ще е по различно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
54
rate up comment 2 rate down comment 2
georgi_shum
преди 9 години
Мда щеше!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
53
rate up comment 8 rate down comment 4
deant
преди 9 години
А ако отидеш в католическа катедрала на запад и започнеш да плетеш на висок глас весели стихчета, за Обама, Меркел или пък още по-лошо - за папата, какво ли би станало? Но да не се отплесваме. Толерастията на ЕС е опасна за собствените и граждани. Те на удареният шамар подават не само другата буза, ами и всички отверстия за следващ удар. Една шепа бюрократи правят 500 мил население на Европа на ***, обеждавайки ги че могат да контролират всеки аспект от живота им "за тяхно добро". Еми ще видим, докога средностатистическия европеец ще спи. За българския европеец е ясно. Той е в кома.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
52
rate up comment 8 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 9 години
А ако бяха пяли на Болотная или Манежная, или даже на Красная площадь, дали щеше да ги прати? хехе
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
51
rate up comment 6 rate down comment 7
georgi_shum
преди 9 години
Знам знам :) Ама не се прави и ти на луд:)Ако бяха пяли в съща църква, същите курвета песничка възхваляваща прекрасното синьо небе и джуджето Хаяско примерно...дали щеше съда да прецени, че са накърнили религиозните чувства на гражданите на РФ? И дали щеше да ги прати за 2 г в Сибир:)) Айде моля ти се...:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
50
rate up comment 9 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 9 години
Мерси, да ти се връща! :) здрава и спорна! :)И btw, присъдите на курветата се основаваха на букви от закона, а не знам дали знаеш като руснак, че в УК на РФ няма предвидено наказание за пеене срещу Путин. Няма и за говорене и даже за писане! Има за оскърбление на религиозните чувства на гражданите на РФ. По нея осъдиха курветата... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
49
rate up comment 10 rate down comment 4
0pk
преди 9 години
Е добре де, ам с мойта чусвствителност другите около мене кога ще се съобразяват? Или то за мене не важи?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 10 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 9 години
Има голяма разлика дали имаш поне един грам мозък, или си просто един ***....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още