IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как една редакция победи култа към убийствата на терористите

Част от новия брой на Charlie Hebdo ще се появи като притурка на турски в престижния всекидневник Cumhuriyet

08:57 | 14.01.15 г. 43
Автор - снимка
Създател
Как една редакция победи култа към убийствата на терористите

Те успяха – редакцията на Charlie Hebdo сякаш надви култа към убийствата на терористите и издаде „редовен“ брой на сатиричното седмично издание. Нищо в тоя брой обаче не е нормално – нито обстоятелствата, при които той е бил произведен, нито редакцията, която след убийството на петима карикатуристи и двама други служители в сряда миналата седмица в Париж представлява само „скелет“ от служители, пише в свой репортаж DPA.

Но в същото време Charlie никога не е бил по-голям. „Солидарността на другите медии бе страхотна, разтърсваща“, казва адвокатът на вестника Кристоф Тевене. Френските колеги са направили възможно производството, като са предоставили пространство и офиси (Libération), компютри (Le Monde) и друг материал (много други). 

Помощ идва и от чужбина – две вътрешни страници са били създадени от чуждестранни карикатуристи. Броят от сряда е отпечатан в тираж от три милиона екземпляра, 300 000 от тях са предназначени за чужбина. Предварително са публикувани две страници (може да ги видите тук).

Търсенето на новия брой е огромно – собствениците на френските павилиони за преса още от вторник спряха да приемат предварителните поръчки. „Аз не знам точно колко копия ще получа, затова предпочитам да не давам обещания", казва един от тях. „Вече имам 182 поръчки, не искам да ги разочаровам“, казва друг. Не само благодарение на това търсене икономическото бъдеще на вестника е осигурено поне в близките месеци. Освен това редакцията получи дарения на обща стойност 950 000 евро, съобщава Тевене. Това ще стигне, за да се изгради една нова редакция.

&

Новото издание ще се появи отчасти и в Турция. Броят ще се появи на турски в сряда като притурка на престижния всекидневник Cumhuriyet, казва един от редакторите на френското издание – Жерар Биар, пред AFP.

Въпреки това един журналист от Cumhuriyet посочва, че само част от вестника ще бъде препубликуван. Това е единствената медия, с която бих искал да работя, тъй като Турция изживява труден момент и светският ѝ характер е застрашен”, подчертава Биар. Той уточнява, че за него турският превод на броя е „най-важният”.

Междувременно Франция остава една страна в извънредно емоционално състояние. Във вторник тримата убити полицаи бяха погребани в двора на Парижката полицейска префектура погребални почести. 

И докато президентът Франсоа Оланд през последните няколко дни не се изказваше особено често, премиерът Манюел Валс държа реч в парламента, в която заяви, че „Франция е във война, във война срещу тероризма, срещу джихадистите и срещу радикалния ислям, но не срещу мюсюлманите“. Той обяви и по-засилено следене на интернет трафика, нови изисквания за французи, които поддържат отношения с джихадисти и събиране на данни за някои пътници, пише германският Handelsblatt.

Но отвъд демонстративните дебати почти заглъхват дискусиите и за онова, което не е наред във Франция по отношение на интеграцията на мюсюлманските младежи, някои от които са изразили съгласието си с убийствата. Става дума за "война на цивилизациите", заяви във вторник бившият президент Никола Саркози. "Аз не го разбирам това", опровергава го много спокойно бившият министър на правосъдието Рашида Дати. "Две цивилизации? Ние представляваме цивилизацията, човешките права и ценностите на републиката. „Ислямска държава" е варварство", казва тя.

Дати е била отгледана от кармелити и леля – мюсюлманка, която ѝ е казвала, че „религията е любов". Това тя виждала и на новата корица на Charlie Hebdo. Плачещият пророк Мохамед показвал точно това: любов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

13
rate up comment 9 rate down comment 1
deant
преди 9 години
това важи за нас и запада. Но не разбирате ли, че там хората имат абсолютно различно разбиране за света? Те го виждат по обратния начин и сигурно ни се чудят на нас защо мислим по този. Толкова ли не може да разберете, че истината за нещата е относително понятие, и това, че някой си мисли, че я е разбрал АМА изобщо не значи, че наистина я е разбрал. За мен в момент запада в НИКОЙ СЛУЧАЙ не е "по-умния".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 7 rate down comment 0
SSIW
преди 9 години
"Възпитанието и културата е отговора за причините запада да се държи така,..."...............Ами не целия "запад" се държи така, в щатите никой не му минава през акъла да прави такива откровени кретенщини ... и си има причина за това там да не се допуска, а тук (в Европа) да се случват тези неща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 7
Sakamano
преди 9 години
Ако една религия, идеология, или теория е стойностна, тя трябва да може да търпи критика, дори ако критиката преминава в подигравка. В противен случай, единственото върху което тя се крепи е фанатизма на вярващите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 2
deant
преди 9 години
Добре защо продължават да ръчкат с ръжена? Нали уж по-умния отстъпвал? Не само, че не отстъпи в момента "по-умния" ами продължава да нервира терористите и да вгорещява положението. Така не се прави мир. Ако идеята е, че искаме мир де... Аз лично се съмнявам в това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 12 rate down comment 1
michaelis
преди 9 години
И защо арабите трябва да са терористи ? Ми нека са си фанатици, вярват си там в някаква сила и това е. Когато сме били под Турско Робство са ни клали именно заради вярата. Защото не сме сменили вярата си въпреки 500г., то значи и ние сме били фанатици? Явно има някаква сила, която движи тая вселена и едните вярват, че е Мохамед, ние в Христос, будистите в Буда, евреите в Йехова и т.н. Не може да се *** с нещо, което е свято за някой
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 1
michaelis
преди 9 години
добре де на времето комунистите бяха върли врагове на религията и забраняваха на хората да ходят на църква. Да ама не са разрушили нито една църква, защото ги беше страх, колкото и да бяха безверни не смееха.Даже и големи убийци като тоя, като вижда, че края наближава и .... Хенрих Ягода (сътрудник на Сталин и шеф на тайната полиция, осъден на смърт от Сталин): Трябва да има Бог и Той ще ме накаже заради моите грехове
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 4
Sakamano
преди 9 години
В никакъв случай не трябва да нараняваме нежните чувства на терористите и фанатиците!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 3
michaelis
преди 9 години
на това ни научи демокрацията, *** от САШш да не зачитаме нищо, а да се кланяме само на долара. Аз вече го бях предложил това като Мантра и да напраат от ФЕД един Храм с жрец брадатия и бабетията и да се молим там явно тази ще да е новата религия ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 1
michaelis
преди 9 години
на САшш тва им е заветната мечта война forever .... иначе няма да праат пари. Значи в Австрия ако започна да викам Sieg Heil и да съм маскиран като Хитлер както и в Германия отивам в дранголника ее що? Бяха нарисували един пречупен кръст на Дунава там на пътеката то бяха някви полицаи та снимаха та гледаха .... заради няква си рисунка на асфалта и то свастика е кво от това ? Що не издават карикатури с Хитлер и да ги облепят в Берлин и Виена да се посмеем всички заедно .... ?? И Нетаняху да дое да се посмее и той с ционистите ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 0
Pyramid
преди 9 години
Определено, НИЩО И НИКОГО не са победили. Стават инструмент, с който ШАШ ни въвличат във война - война с наши сили и средства но, за уреждане на техните собствени интереси - и "Европа победила". Би победила, АКО би премахнала предпоставките и поводите за конфесионално мотивиран терор. Вместо това, настървено, преиздава мотивираща литература за чалмалии. В т.ч. И на арабски, и в Турция.***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още