IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как една редакция победи култа към убийствата на терористите

Част от новия брой на Charlie Hebdo ще се появи като притурка на турски в престижния всекидневник Cumhuriyet

08:57 | 14.01.15 г. 43
Автор - снимка
Създател
Как една редакция победи култа към убийствата на терористите

Те успяха – редакцията на Charlie Hebdo сякаш надви култа към убийствата на терористите и издаде „редовен“ брой на сатиричното седмично издание. Нищо в тоя брой обаче не е нормално – нито обстоятелствата, при които той е бил произведен, нито редакцията, която след убийството на петима карикатуристи и двама други служители в сряда миналата седмица в Париж представлява само „скелет“ от служители, пише в свой репортаж DPA.

Но в същото време Charlie никога не е бил по-голям. „Солидарността на другите медии бе страхотна, разтърсваща“, казва адвокатът на вестника Кристоф Тевене. Френските колеги са направили възможно производството, като са предоставили пространство и офиси (Libération), компютри (Le Monde) и друг материал (много други). 

Помощ идва и от чужбина – две вътрешни страници са били създадени от чуждестранни карикатуристи. Броят от сряда е отпечатан в тираж от три милиона екземпляра, 300 000 от тях са предназначени за чужбина. Предварително са публикувани две страници (може да ги видите тук).

Търсенето на новия брой е огромно – собствениците на френските павилиони за преса още от вторник спряха да приемат предварителните поръчки. „Аз не знам точно колко копия ще получа, затова предпочитам да не давам обещания", казва един от тях. „Вече имам 182 поръчки, не искам да ги разочаровам“, казва друг. Не само благодарение на това търсене икономическото бъдеще на вестника е осигурено поне в близките месеци. Освен това редакцията получи дарения на обща стойност 950 000 евро, съобщава Тевене. Това ще стигне, за да се изгради една нова редакция.

&

Новото издание ще се появи отчасти и в Турция. Броят ще се появи на турски в сряда като притурка на престижния всекидневник Cumhuriyet, казва един от редакторите на френското издание – Жерар Биар, пред AFP.

Въпреки това един журналист от Cumhuriyet посочва, че само част от вестника ще бъде препубликуван. Това е единствената медия, с която бих искал да работя, тъй като Турция изживява труден момент и светският ѝ характер е застрашен”, подчертава Биар. Той уточнява, че за него турският превод на броя е „най-важният”.

Междувременно Франция остава една страна в извънредно емоционално състояние. Във вторник тримата убити полицаи бяха погребани в двора на Парижката полицейска префектура погребални почести. 

И докато президентът Франсоа Оланд през последните няколко дни не се изказваше особено често, премиерът Манюел Валс държа реч в парламента, в която заяви, че „Франция е във война, във война срещу тероризма, срещу джихадистите и срещу радикалния ислям, но не срещу мюсюлманите“. Той обяви и по-засилено следене на интернет трафика, нови изисквания за французи, които поддържат отношения с джихадисти и събиране на данни за някои пътници, пише германският Handelsblatt.

Но отвъд демонстративните дебати почти заглъхват дискусиите и за онова, което не е наред във Франция по отношение на интеграцията на мюсюлманските младежи, някои от които са изразили съгласието си с убийствата. Става дума за "война на цивилизациите", заяви във вторник бившият президент Никола Саркози. "Аз не го разбирам това", опровергава го много спокойно бившият министър на правосъдието Рашида Дати. "Две цивилизации? Ние представляваме цивилизацията, човешките права и ценностите на републиката. „Ислямска държава" е варварство", казва тя.

Дати е била отгледана от кармелити и леля – мюсюлманка, която ѝ е казвала, че „религията е любов". Това тя виждала и на новата корица на Charlie Hebdo. Плачещият пророк Мохамед показвал точно това: любов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

43
rate up comment 8 rate down comment 0
bgMan
преди 9 години
Ако управляващите зелки в ЕС ни водят към такива "победи" тежко НИ на всички!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 7 rate down comment 0
bgMan
преди 9 години
Моля авторът на статията да ми отговори откога култ към убийства се счита за победен, когато те разстрелят в негово име публично посред бял ден в сърцето на ЕС?Надминахте всякакви литературни и научнофантастични алегории, философски понятия и определения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 7 rate down comment 0
bgMan
преди 9 години
Ама каква победа, моля ви се????Избиха ги като пилци посред бял ден.Подобни заглавия и квалификации са обида към жертвите на този терористичен акт.И откога на изкланите като пилци жертви им викат победители? Аз ли нещо съм изостанал или някакви глобални модератори съвсем си мислят че сме изпростели? Победила била редакцията?!?! И в какво е победила по-точно? Да не би ислямските фундаменталисти да са се предали всички вкупом на френските власти?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 1 rate down comment 3
data
преди 9 години
Не точно , но ако трябва да съм честен аз на Тато съм му свалял шапка за някой неща и най вече че остава единственият български държавник който е успял да изврътка руснаците . Чак още ги болят дупетата :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 3 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
а такаа...скоро ще почнеш и ти да искаш бай ти Тоше да се върне:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 0 rate down comment 1
SSIW
преди 9 години
"На чия страна? На Асад или на ИД?"..................Ами срещу Асад. Щото Асад всъщност е причината ИД да са толкова къздисани и като го катурнат ше мирясат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 3 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 9 години
На чия страна? На Асад или на ИД? ... хахахаха...!!!*** порнографията! Време е Бог да слезе и да си прибере вересиите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 2 rate down comment 0
data
преди 9 години
Абе по соца не случайно имаше две огромни поделение в Елхово и Грудово :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 1 rate down comment 0
SSIW
преди 9 години
" ... някой разбра ли какво стана със срещата в Астана?"..................... и участието на Франция във военната операция в Сирия, също беше гласувано и потвърдено вчера от парламента (мисля с 80% от мандатите;))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 4 rate down comment 0
nobel
преди 9 години
Пак нещо победихме и аз пак не разбрах какво и кого сме победили. След толкова победи може би е време редакцията да се заеме и с противниците на исляма. Тези дето си правят демонстрациите в Дрезден и да победим и тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още