IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шефът на Charlie Hebdo: Карикатурите в списанието защищават свободата на религията

Религията не трябва да бъде политически аргумент, смята главният редактор на списанието

10:46 | 18.01.15 г. 3
Шефът на Charlie Hebdo: Карикатурите в списанието защищават свободата на религията

Главният редактор на Charlie Hebdo Жерар Бияр заявява в интервю, че с публикуването на карикатури на религиозни фигури френският седмичник всъщност защищава "свободата на религия", предаде AFP.

"Всеки пък, когато рисуваме Мохамед, независимо дали това е рисунка на Мохамед, или на Бога, ни защищаваме свободата на религия", казва Бияр чрез симултанен превод на английски в интервю за американския тв канал Ен Би Си Нюз. 

Той пояснява, че това е така, защото карикатурите "обявяват, че Бог не трябва да бъде публична или политическа фигура, а лична фигура".

По думите на французина религията не трябва да бъде политически аргумент, защото "ако излезе на политическата арена, ще стане тоталитарен аргумент". "Секуларизмът ни защищава от това, секуларизмът гарантира демокрацията и осигурява мира. Секуларизмът позволява на всички вярващи и невярващи да живеят в мир и ето това защищаваме ние", заявява Жерар Бияр в предаването "Срещни пресата" на Ен Би Си Нюз.

Интервюто идва на фона на масови протести на мюсюлмани срещу новите карикатури на пророка Мохамед в новия брой на Charlie Hebdo. Вчера най-малко 7 църкви бяха подпалени в Нигер. В официални съобщения правителствата на Нигер, Мароко, Афганистан осъдиха карикатурите. Карикатурите бяха остро осъдени от мюсюлмански религиозни лидери.

Още новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:11 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
nobel
преди 9 години
Странното е, че арестуваха и май осъдиха един човек, за дето запалил френското знаме. Значи за едни може - за други не може. Доколкото ми е известно според една от поправките в конституцията на САЩ паленето на националния флаг е съвсем легална форма на протест.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
kane
преди 9 години
те хамериканците не могат да разберат тези интелигентни, свободни хора, та камо ли българите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
sisi333
преди 9 години
Занимавайте се още с глупави карикатури те за това ще ви стрелят и взривяват ! Да ми мирно седяло е би чудо видяло! Хак да ви е франсета
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още