IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Унгария първа ще преговаря с "Газпром" по нов договор за доставка на газ

Будапеща ще търси краткосрочен договор, който предвижда реекспорт на природен газ, сочат руски медии

11:35 | 06.02.15 г.
Унгария първа ще преговаря с "Газпром" по нов договор за доставка на газ

Унгария ще е първата държава, която ще преговаря за доставки на природен газ в новите условия на задълбочаващо се напрежение между Запада и Русия и прекратяването на плановете за строеж на „Южен поток”, пишат руските медии.

Договорът на Унгария за доставки на газ изтича в края на тази година и премиерът на страната Виктор Орбан се надява да постави въпроса по време на посещението на руския президент Владимир Путин в Унгария на 17 февруари, пише агенция ТАСС.

„Искаме да променим сега действащото споразумение, чийто срок изтича през 2015 година, но не знаем каква ще бъде цената”, коментира унгарският премиер. Той посочва още, че няма да настоява за подписването на дългосрочен договор, но новото споразумение „задължително трябва да бъде гъвкаво”.

Годишно Унгария потребява по около 6 млрд. куб. метра природен газ. Очакванията са, че Будапеща ще подпише краткосрочен договор за доставка, докато бъдат уточнени неясните в момента трасета на руски газ за Европа. Унгария ще поиска и условия за реекспорт на природния газ.

Според източник на руското издание "Коммерсант" подписването на краткосрочни договори с „Газпром” ще бъде една от препоръките на Европейската комисия за новия Енергиен съюз. Традиционно договорите за доставка на газ достигат до срок и от над 20 години.

За последен път „Газпром” предоговори дългосрочни задължения през 2012 година, отбелязва още ТАСС. Тогава договорът за доставка на газ за България беше удължен до 2021 година, а на Финландия – до 2028 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още