IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

48% от германците подкрепят излизане на Гърция от еврозоната

Според изследването 44% очакват Атина да успее да убеди Европа за намаляване на дълга

11:43 | 11.02.15 г. 30
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
48% от германците подкрепят излизане на Гърция от еврозоната

Всеки втори германец подкрепя излизането на Гърция от еврозоната, показа проучване, проведено от онлайн портала Focus.

Според изследването 48% от анкетираните германци биха подкрепили потенциален Grexit, докато 29% са заявили, че предпочитат Гърция да запази еврото. 23% от запитаните пък нямат твърдо мнение по въпроса, предава WBP Online.

Разбивка на данни показва, че значителна част от поддръжниците на Grexit са привърженици на евроскептичната партия Алтернатива за Германия (AfD), като 82% от нейните последователи подкрепят подобен развой на гръцката криза.

Дясноцентристките избиратели са 47% в полза Гърция да напусне еврозоната. Развоят на събитията се споделя и от 43% от социалдемократите. По-голямата част от привържениците на Зелената партия, Лявата партия и либералната Свободна демократическа партия (FDP) са за Гърция да остане в 19-членния валутен блок.

Що се отнася до намаляването на дълга 44% от германците считат, че подобен сценарий е възможен. Вариантът е подкрепян от 42% от социалдемократите, 48% от FDP, 54% от зелените и 58% от привържениците на Лявата партия.

Новото гръцко правителство на премиера Алексис Ципрас отказа да се придържа към ангажиментите, заложени в спасителния план на стойност 240 млрд. евро, който изтича на 28 февруари.

Ципрас предлoжи на Атина да бъде отпуснат мостов заем на стойност 10 млрд. евро, който ще бъде използван за най-неотложните плащания на правителството и ще даде достатъчно време на властите да убедят своите кредитори да облекчат изискванията за строгите икономии.

Гръцкият министър на финансите Янис Варуфакис ще присъства на заседанието на Еврогрупата тази седмица, като според очакванията той ще предложи рамка за мостово финансиране, което ще доведе до ново споразумение с кредиторите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

20
rate up comment 3 rate down comment 2
misanthrope
преди 9 години
Ами така излиза да. Ситуацията е че съседа под вас ти дължи 5000 лева, ама няма пари и не може да ги върне. Та... можеш да идеш, да го заплашиш че ще му запалиш апартамента. Добре, ама той ти казва НЕМАМ БЕ ЧОВЕК! И да го запалиш, НЕМАМ!Ти... би ли го запалил ( живееш над него) ?Или би казал, МАЙНАТА ИМ на тези пари.. имал съм, дал съм.. карам напред
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 5 rate down comment 0
misanthrope
преди 9 години
O ти очевидно знаеш как става! Поздравления! Мисля, че можеш да идеш да кажеш на Марио Драги и Шойбле. щото те ми се струва нямат представа как ще стане
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 5 rate down comment 1
deant
преди 9 години
тея работи не може да са извинение за безнаказно цоцане.или да отпишем дълга на гръците и да ги помилм да обещаят, че няма да правят повече така и да си кютаме нататък. *** след гръция ще трябва да опростим на всички останали... щото ще има доста недоволни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 1 rate down comment 5
roli5
преди 9 години
Рано или късно ще има прецедент!Напускането става чрез покриване на дълга или част от него,не знаеш ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 6 rate down comment 2
misanthrope
преди 9 години
Смешно ти е, защото си късоглед. Не заради гърците, а заради ПРЕЦЕДЕНТА!1) Щом Гърция напусне, следващата може да е Испания или Италия ( S&P веднага ще им даунгрейдне рейтинга) 2) Следващата може да е Германия или Австрия или и двете. Тогава еврото ще остане в PIFS и очевидно няма да е това СЪЩОТО евро.3) Как всъщност ще стане напускането? Как точно ще изтеглят еврото от обращение в Гърция и ще го заменят с драхма? Каква еврова парична маса ще се извади и каква драхма ще се пусне? Всичко това е НЕСИГУРНОСТ и всеки ще реши да бега далече ИЛИ да иска по-висока премия за риска който поема
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 7
roli5
преди 9 години
Крах в доверието в еврото заради крадливите гърци!Та това е смешно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 3
abdul
преди 9 години
Ако обаче ги изритат от системата тия ще си повярват и ще се възползвам демонстративно от суверенитета си. Наскоро кипърския се опита да обясни, че плановете са руски хуманитарни мисии в кипър нямало общо с военни бази.. :-) Хич не им е проста задачката на европейските политици в момента..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 1
misanthrope
преди 9 години
Е чекай де, нали Немция (трудолюбивата и отговорна) води еФросъюза и зоната? Нали без Немция нищо не стаа? Що тогава вървим към комунизъм? Начи франсетата ни водят към комунизъм, въпреки лютата съпротива на немците и британците.МИСУИШ УИ? Май отговора на този въпрос ( зададен буквално) е очевиден
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 1
SSIW
преди 9 години
Аааа ... ясно, сега вече разбирам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 6
misanthrope
преди 9 години
http://***.investor.bg/centralna-i-iztochna-evropa/335/a/grexit-yt-moje-da-kostva-na-germaniia-zaguba-na-230-000-rabotni-mesta-189066/Това мили ми смехурко е само МАЛКА част от истината. Grexit ще предизвика крах в ДОВЕРИЕТО в еврото и то ще девалвира силно. Това ще е прецедент на НАПУСКАНЕ което ще значи че и друг може да напусне и респективно не може да се предполага каква ще е стойността на еврото. От там тя е ....хммм НИКАКВА. Ха познай какво ще стане със спестяванията на бургерите?Grexit ще предизвика силно засилване на недоверието към PI_S (без Г вече) но с F можеби (PIFS- съвпадението на името с комиксовия герой е случайно но добро) Лихвите по техните кредити ще излетят в небето и ще го закършат. Това обаче са големи ОГРОМНИ пазари и износа на бургерите ще спече съвсем. Хората са казали - "Малкия камък обръща колата"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още