IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция ще поиска удължаване на кредитната си програма с 6 месеца

Удължаването обаче няма да означава подновяване на изтичащата в края на месеца спасителна програма

15:02 | 18.02.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Гърция ще поиска удължаване на кредитната си програма с 6 месеца

Гърция днес ще поиска от еврозоната удължаване с 6 месеца на кредитната си програма, съобщава говорител на гръцкото правителство, цитиран от ВВС. 

Удължаването на заема обаче няма да означава подновяване на изтичащата в края на месеца спасителна програма, която е обвързана с мерки за строги икономии.

В понеделник Гърция отхвърли плана за подновяване на програмата на стойност 240 млрд. евро, окачествявайки го като абсурден. Ако не се стигне до сделка до края на февруари, страната вероятно ще изпадне във фалит.

„Трябва да удължим кредитната програма с няколко месеца, за да си осигурим стабилност, така че да можем да договорим ново споразумение с еврозоната“, заяви гръцкият финансов министър Янис Варуфакис пред германската телевизия ZDF. 

Трябва ли Гърция да напусне еврозоната?

Да, за нейно собствено добро.
Да, заради стабилността на еврозоната.
Не, това ще е катастрофа за страната.
Не, това ще доведе до разпадане на еврозоната.
Общо 2710 гласа


Правителственият говорител Габриел Сакеларидис потвърди, че Варуфакис ще поиска шестмесечно удължаване на настоящото кредитно споразумение, но кабинетът няма да отстъпи по въпроси, за които смята, че не може да се преговаря.

Германският финансов министър Волфганг Шойбле обаче отхвърли евентуалното гръцко предложение пред ZDF снощи. „Въпросът не е в удължаване на кредитната програма, а дали ще бъде изпълнена цялата спасителна програма.“

По-късно днес ЕЦБ ще решава дали да продължи да осигурява спешно финансиране за гръцкия банков сектор.

Еврозоната даде срок на Гърция до петък да реши дали иска да продължи сегашната спасителна програма. Вчера премиерът Алексис Ципрас призова гръцкият парламент да гласува в петък дали да се излезе от нея.

Всичко за Гърция!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 16 rate down comment 2
From Germany
преди 9 години
Сериозно? Но пак са си направили сметката без кръчмаря, Меркел и Шойбле нещо не са навити на подобен сценарий:Die Bundesregierung hat die Idee zur
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още