IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Девалвацията на рублата донесе 15-годишен връх за цената на бананите в Русия

Заради руската забрана за внос на селскостопански продукти от ЕС цените на основни храни също се повишават

16:18 | 23.02.15 г. 13
Девалвацията на рублата донесе 15-годишен връх за цената на бананите в Русия

Цената на бананите в Русия достигна най-високото си ниво за последните 15 години, пише руската агенция ТАСС, като се позовава на данните на Росстат. В периода декември 2014 – февруари 2015 година има значителен ръст на цената на бананите, като причината е девалвацията на руската национална валута и увеличеното търсене на стоката.

През януари средната стойност на килограм банани е малко под 71 рубли (почти 1 евро), или с 48% по-скъпо спрямо декември. В някои магазини обаче плодовете достигат цени между 80 и 100 рубли за килограм, свидетелстват търговците.

Държавните институции не следят цената на бананите, защото те не се водят „социално значими“ продукти, допълва още ТАСС.

Агенцията цитира и данни на аналитичната агенция Index Mundi, според които през януари 2015 година цената на бананите на международните пазари намалява с 2% до 911,60 долара за тон.

Коментарите на анализаторите са, че трудно може да се прогнозира каква ще е тенденцията в цената на бананите през следващите месеци. От една страна, търсенето през пролетта ще намалее, но пък цената се определя основно от валутните колебания. 

Цените на другите типични за руския пазар плодове през зимния сезон – цитрусите, също имат увеличение, но в рамките на около 30 на сто. При тези плодове играе роля и забраната за внос на селскостопански стоки от ЕС.

Заради ембаргото в Русия се отчита сериозен ръст на цените на основни храни, сред които месни и млечни продукти, а правителството обмисля и ценови тавани за основните хранителни продукти. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:43 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 4
юрист
преди 9 години
Оферта за бартер към рф - предлагаме 1 торба/ 50 кг/ българска поморийска готварска сол / стратегическа суровина/ срещу 1000 куб.м. руски природен газ /стратегическа суровина/:) Минимално количество на офертата- 1 000 000 торби готварска сол:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 8
MZ/X
преди 9 години
Неприятното в тази ситуация е, че единственото краткосрочно решение което остава за Путин е да поддържа висока военната заплаха и постоянно да обвинява запада за икономическите проблеми на Русия. За съжаление навлизаме в нова студена война, но за щастие този път сме от другата страна на желязната завеса!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 3
michaelis
преди 9 години
И къде в ЕС растат банани, че имат проблеми с бананите ? Аааа е България и Гърция ще да са, няма кой друг да е .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още