IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Превръща ли се Испания в икономически отличник на ЕС?

Предварителните данни показват, че БВП на страната се е увеличил с 2% годишно през последното тримесечие на 2014 г.

14:57 | 25.02.15 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Предварителните резултати за испанската икономика бяха публикувани миналия месец. Те показват, че страната е запазила темпото си на ръст през трите месеца до декември значително над нивото на много други страни от еврозоната. Въпреки това други данни пораждат някои съмнения и посочват значително пространство за подобрение в икономиката на страната, пише WBP online.

Според предварителните данни икономическият ръст на Испания е по-висок от този на Германия и дори на Великобритания. Публикуваните в края на януари данни подсказват, че четвъртата по големина икономика в еврозоната е добавила 0,7% на тримесечна основа през последното тримесечие на годината спрямо 0,5% в предходното. Ако данните се окажат верни, това ще бъде шестото поредно тримесечие на ръст за Испания.

На годишна база икономиката е добавила 2%, спрямо 1,6% през третото тримесечие и 1,2% през второто.

Бавното и постепенно възстановяване след дълбоката рецесия не е е нещо, с което страната може да се хвали и все още има някои тревожни сигнали зад добрите данни. Безработицата остава над 23%, а цените на имотите спаднаха с над една трета от началото на кризата, оставяйки мнозина собственици в страната с тежко бреме на ипотеките.

Заплахата от дефлация също остава подчертана, след като цените на стоките на дребно отбелязаха спад с 1,5% през декември. С това Испания стана една от най-засегнатите страни в еврозоната. От друга страна падащите цени помогнаха на продажбите на дребно да се повишат с най-бързото си темпо за последните 11 години.

„Данните потвърждават, че Испания е най-бързо растящата икономика в Еврозоната през миналата година и, с изключение на Ирландия, е пред другите „периферни“ икономики. Португалия и Гърция са отбелязали ръст с може би 1% през 2014 г., а Италия може би се е свила“, заяви Джонатан Лойнъс от Capital Economics.

“Въпреки по-силния ръст Испания остава една от най-слабите икономики по отношение на нивата на активност. БВП все още е с 6% под пика си от 2008 г., което показва съществуването на много голямо свободен капацитет за икономиката“, заяви Лойнъс.

Данните показват, че възстановяването в Испания е започнало сериозно, но страната все още има да извърви дълъг път. Индексът PMI, който измерва дейността в производството и сектора на услугите е в зоната на растеж вече повече от година.

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) изчислява, че испанската икономика е нараснала с 1,8% през 2014 г., а през 2015 г. ще се разшири с 1,7%, преди да се завърне към по-стабилен ръст от 2,1% през 2016 г.

Политическата несигурност в година на парламентарни избори се прибавя към притесненията в Испания. Според скорошни социологически проучвания наскоро създадената крайнолява партия Подемос продължава да води. Партията, която се противопоставя на мерките за икономии, може да се окаже най-голяма парламентарна сила след изборите през есента.

Нейният лидер Пабло Иглесиас е съюзник с гръцкия премиер Алексис Ципрас от също крайнолявата Сириза. В своя манифест Подемос обещава да съкрати работната седмица и да повиши минималната работна заплата. Въпреки това тя не иска да национализира предприятия в Испания или други сходни крайни мерки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още