IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ е започнала покупки на германски ДЦК?

Според източници на Bloomberg Европейската централна банка реално е стартирала програмата си за количествени улеснения

12:56 | 09.03.15 г. 23
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Твърди се, че Европейската централна банка днес е започнала да изкупува правителствени облигации на страните от еврозоната, както обяви миналата седмица президентът ѝ Марио Драги. Банката е направила първата стъпка по програмата за количествени улеснения, която цели да повиши ръста на цените в региона, съобщава Bloomberg.

Централните банки в региона са закупили германски облигации, заявиха двама трейдъри на държавен дълг, които пожелаха да останат неназовани, тъй като сделките са поверителни. Говорител на ЕЦБ отказа да коментира покупките.

Облигациите поскъпнаха, респективно доходността им се понижи. Доходността по десетгодишните германски облигации спадна с 0,04 процентни пункта до 0,35% в 12:10 българско време, доближавайки рекордно ниското ниво от 0,28% от 26 февруари. Доходността на десетгодишните италиански облигации спадна с 4 пункта до 1,28%.

Очакването на плана за изкупуване на облигации на ЕЦБ на стойност 1,1 трлн. евро вече предизвика ръст на дълговия пазар, който доведе доходността в еврозоната до рекордно ниски нива и в същото време доведе еврото до най-ниското му ниво от повече от 11 години. Индексът Stoxx Europe 600 пък достигна най-високото си ниво от 2007 г. Миналата седмица президентът на ЕЦБ Марио Драги заяви в Кипър, че пакетът със стимули ще доведе до най-бързия икономически ръст в еврозоната от седем години и ще помогне на инфлацията да достигне целта на ЕЦБ.

„Може да се наложи ЕЦБ да наддава агресивно за облигации, за да ги вземе от техните притежатели, особено за да бъдат избегнати въпросителни около надеждността на изпълнението на количествените улеснения“, заяви Чагдаш Аксу, анализатор в Barclays. Доходността по най-сигурните облигации в еврозоната „ще остане потисната“, твърди той. 

Миналата седмица ЕЦБ заяви, че покупките, които ще включват държавен и частен дълг, ще бъдат сключвани на вторичния пазар от националните централни банки. Това е разликата с подхода на Федералния резерв на САЩ, който имаше календар, показващ на дилърите какво смята да купи и кога.

ЕЦБ заяви, че единствено облигации с падеж между 2 и 30 години ще могат да участват в програмата. Въпреки това националните централни банки ще имат определено място за маневриране, когато извършват покупките на своите пазари, което ще им даде известен избор между дълговете.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

13
rate up comment 15 rate down comment 1
pinoccio
преди 9 години
Това е икономиката на Кейнс - без задлъжняване няма икономика, това е икономика на дълговете. Откъде да ги върнат тези пари, като са изфабрикувани от нищото? Въпросът е, че е мината границата, от която нататък планината от дългове е непреодолима. Единственият начин е изчистването им, зануляването им, но няма механизъм за това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 4
Grosss
преди 9 години
От нас малко няма ли да вземат или нас кучита ни яли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 10 rate down comment 3
Ricco
преди 9 години
За реално връщане наистина е рано да се мисли - на този етап се мисли само за спиране на задлъжняването. И германците са тези, които вземат това на сериозно (в много по-голяма степен от другите).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 9 rate down comment 5
pinoccio
преди 9 години
Пич, не се купуват германски ценни книжа, а се пласират - германците вземат кинти. Никой никога не мисли да връща дългове, Германия просто цака другите с икономии, за да дърпа тя самата напред, защото германците са дисциплинирани във фискално отношение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 7
Ricco
преди 9 години
Да, изглежда неясно защо се купуват германски ДЦК (ако е така), но има едно основание - Германия (май) е единствената страна в ЕС, която реално е поела твърд курс към премахване на бюдежтните дефицити. Т.е. Германия е единствената, която ще може да си върне дълговете. Всички останали са рискови и ако се купуват техни ДЦК все едно им се дават пари, които те един ден ще кажат "ами к'во да пра'им сега, колкото можем, толкова ще върнем".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 10
michaelis
преди 9 години
еми ECB е във Франкфурт и там почва и там свършва с покупките без да се разпростира из другите страни !!! *** пичовете са тея. Там разни Българии, Полши, Словакии, Ирландии да си ги неаме тея ..... Гърции да не говориме .... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 17 rate down comment 4
lozkhris
преди 9 години
Естетвено, че покупкта на облигации е стимулиране на правителства!! Това вдига цената им / на облигациите/, а сваля доходността! Сиреч - финансира бюджетните дефицити. Върпосът е защо се започва с Германия, която има бюджетни излищъци, а не се стартира с Испания, Италия и Португалия, напр?!... А къде е Гърция? А ние продаваме ли?...Или изобщо не сме в списъка?..Като се отпочна с покупките, къде са паралелните стимули за възраждане на производството извън Германия?...Информацията ли е неточна и непълна, или отново цяла Европа ще се грижи само за Бундесрепубликата ?!.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 18 rate down comment 12
крас
преди 9 години
И при ЕЦБ има наши и ваши. Защо преференциално изкупуване на германски облигации?!ЗНАЕ ЛИ НЯКОЙ КОЛКО ТРАГИЧНО Е ФИНАНСОВОТО СЪСТОЯНИЕ НА БУНДЕСРЕПУБЛИКАТА!!Гърците просто бледнеят пред тях. С подобно поведение просто се отписва част от огромния държавен дълг на Германия!Кой печели е ясно! КОЙ ГУБИ СЪЩО!!ЕС започва да се СИГМЕНТИРА - ще има такива като Германия които ще бъдат гъшени, ще има и такива като нас които направо ще духат супата!КАКВО ПРАВИ БЪЛГАРИЯ В ТАЗИ КОЛОНИАЛНА СИСТЕМА НА РАЗПРЕДЕЛЯНЕ НА ФИНАНСОВИТЕ ПОТОЦИ?!ОТ ТРОХИТЕ КОИТО НИ ДАВА ЕС СЕ ПОЛЗВАТ САМО НАШАТА ОЛИГАРХИЯ!Време е да напуснем тази колониална система!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 7
MZ/X
преди 9 години
За сега е много по малко рисково да се инвестира в германски ДЦК от колкото в гръцки и въпреки това ЕЦБ прави и второто. Ако говорим за кражба, най-вероятното е гърците да направят тази кражба, като не върнат парите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 3
MZ/X
преди 9 години
Не съм виждал до сега информация ЕЦБ да купува ДЦК с отрицателна доходност! Дай линк ако имаш такава информация!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още