IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция изплати нов транш от заема към МВФ

До края на март южната ни съседка трябва да изплати още 896 млн. евро на МВФ под формата на два транша

20:39 | 13.03.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Гърция изплати нов транш от заема към МВФ

Гърция изплати днес нов транш в размер на 336 милиона евро от заема към МВФ, съобщава АФП, като се позовава на информация от гръцкото Министерство на финансите, пише БТА. Източник от Министерството е посочил пред АФП, че плащането е извършено седмица след връщането на друг транш от заема в размер на 298 милиона евро.

Гърция дължи още 896 милиона евро на МВФ до края на месеца , които трябва да бъдат изплатени съответно на 16 и 20 март в рамките на връщането на заемите към международните кредитори (ЕС, ЕЦБ, МВФ) в размер на общо 240 милиарда евро, предоставени на страната от 2010 година насам.

Същевременно възможностите на Гърция за финансиране са ограничени, като се има предвид това, че тя не може да взима средносрочни и дългосрочни заеми на финансовите пазари, а отпускането на транш от международните заеми в размер на 7,2 милиарад евро е обвързано с прилагането на реформи от правителството на Алексис Ципрас.

Освен това държавните приходи бележат 11-процентно изоставане в сравнение с предвижданията с пропуснати печалби в размер на 963 милиона евро през февруари, според данни на Министерството на финансите, публикувани днес.

Правителственият говорител Гавриил Сакеларидис потвърди пред радио "Вима", че страната ще бъде в състояние да посрещне своите задължения.

"Работата на правителството е да намери пари всеки път, когато е необходимо да се извършва плащане към кредитор, да се плащат заплати, пенсии и да се правят разходи, осигуряващи функционирането на държавата. Ще има пари всеки път, когато ще трябва да се посрещат подобни нужди", посочи говорителят.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 10 rate down comment 2
Българофил
преди 9 години
Е как ще са ограничени възможностите им за финансиране като новото им божество каза, че могат да се справят сами и щял да взима от богатите за да дава на бедните, ЕС да го духа и Меркел да плаща репарации.Тази статия е долна инсинуация :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още