IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕП: Мерките за строги икономии водят до негативи за европейските граждани

Най-сериозни проблеми се наблюдават в Белгия, Кипър, Гърция, Ирландия, Италия, Португалия и Испания, показва доклад на Брюксел

17:10 | 26.03.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ЕП: Мерките за строги икономии водят до негативи за европейските граждани

Мерките за строги икономии, възприети от няколко европейски правителства с цел намаляване на разходите и дълговете, нанасят сериозни негативни последствия върху гражданите на Европейския съюз (ЕС), включително върху достъпа им до образование и здравеопазване.

Това показва проучване, озаглавено "Въздействието на кризата върху основните права в държавите членки на ЕС", и публикувано от Европейския парламент днес. Според анализа мерките засягат най-вече най-бедните и най-уязвимите слоеве на обществото, предава WBP Online.

Ситуацията е най-драматичнa в Гърция, но проблемите с основните права са напреднали и в други страни членки на ЕС. Проучването показва значително намаляване на някои права в седем страни: Белгия, Кипър, Гърция, Ирландия, Италия, Португалия и Испания.

Освен това в документа се посочва, че намаляването на разходите твърде често води към погрешни приоритети и не успява да постигне основната си цел – премахне на разточителното използване на публични средства.

"От седем наблюдаваните държави членки само Белгия не е предприела никакви значителни интервенции по отношение на правото на образование", се казва още в изследването.

В други държави "са включени основните мерки - намаляване на броя на училищата, което се постига чрез сливане или закриване; намаляване на броя на учителите; увеличение на съотношението брой ученици на учител; намаляване на административните и други разходи, свързани с обучение. Някои мерки са довели до намаляване на услугите, предоставяни на децата в уязвимо положение, като тези с увреждания, от ромски произход и деца на емигранти".

Що се касае до здравните услуги, в някои държави членки се наблюдава намаляване на достъпа до здравни грижи, допълнителна финансова тежест за гражданите, намаляване на броя на медицинския персонал и съоръженията, увеличаване на времето за чакане за операции и прегледи, повишена неудовлетвореност на персонала и други.

Бедните и бездомните хора, възрастните хора, хората с увреждания и техните семейства, жените и емигрантите без документи също са сред групите, които са по-силно засегнати от наложените мерки.

Други основни права, включително правото на труд, правото на пенсия, правото на достъп до правосъдие, свободата на изразяване и на сдружаване и някои други права и свободи също негативно засегнати, заключва докладът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 1
Атанасио
преди 9 години
В здравеопазването и пенсионата система от юридическа гледна точка става въпрос за нарушение на Конституцията и геноцид - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1562875143990714Трябва референдуми за здравната ,пенсионна и данъчна системи и т.н. основни политики на държавата след като се обясни всичко ''така ,че и баба ми да разбере'' е казал Айнщайн ,и съм записал основното за икономиката - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1574304312847797Референдум за офшорките и за TTIP защото е нарушаване на международното право - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1565687093709519За обща култура е хубаво да се знаят основните неща и защо шистовият газ е престъпление срещу човечеството - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1566597433618485Казано в едно изречение идват три планетарни катастофи и имам стратегии как да се избегнат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
rover
преди 9 години
И какво предлагат тези, които са направили съответното проучване? Някой отнякъде да даде, вероятно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още