IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцкият флирт с Русия притеснява Европа

Недопустимо е ако Ципрас застраши общата политика на Европа към Русия в замяна на руска помощ, смята председателят на ЕП Мартин Шулц

11:00 | 06.04.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Гръцкият флирт с Русия притеснява Европа

В навечерието на визитата на гръцкия премиер Алексис Ципрас в Москва редица високопоставени европейски чиновници изразиха своите опасния, че разговорите могат да се обърнат срещу Европейския съюз, пише англоезичното издание на гръцкия вестник „Катимерини“.

Припомняме, че плановете са Ципрас да се срещне с руския президент Владимир Путин, а преговорите да бъдат насочени към „укрепване на двустранните отношения“. Сред основните теми на разговорите се очаква да бъдат участие на Гърция в „Турски поток“, както и смекчаване на санкциите за вноса на гръцки хранителни продукти. Медийни публикации твърдят и че Русия може да отпусне финансова помощ за своя нов европейски приятел. Официално все още няма потвърждение на тези очаквания.

А преди Ципрас в Русия вече беше енергийният министър на Гърция Панайотис Лафазанис, който потвърди интереса на страната си към участие в „Турски поток“, проектът който има амбицията да замени „Южен поток“. 

За Мартин Шулц, председател на Европейския парламент, подобна визита подкопава позициите на ЕС. В интервю за Hannoversche Allgemeine Zeitung той коментира, че е „недопустимо, ако Ципрас застраши общата политика на Европа към Русия в замяна на руска помощ“.

Германският външен министър Зигмар Габриел също коментира казуса с думите, че „не може да си представи, че някой в Атина наистина флиртува с идеята да се откаже от подкрепата на Европа и да попадне в лапите на Москва“.

„Въведеното от Русия ембарго на селскостопански стоки нанесе сериозен удар (по гръцката икономика). Има въпроси, които могат да бъдат обсъдени и решени в хода на визитата, които да позволят незабавна подкрепа на гръцката икономика“, коментира от своя страна говорителят на гръцкото правителство Гаврил Сакеларидис пред руската информационна агенция ТАСС.

Според него посещението в Москва на Ципрас е стъпка в посока развитие на двустранните отношения, но в същото време „европейската ориентация на Гърция е неизменна“.

Самият Ципрас е категоричен, че отношенията между Русия и Гърция имат голям потенциал. „Смятам, че има възможност да подсилим нашите отношения, свързани и с туризма, както и с различни културни мероприятия“, казва гръцкият премиер в интервю за ТАСС.

Отношенията между Гърция и Русия имат дълга история, като част от тях са свързани с православното християнство - основната религия в двете държави, съобщава The Wall Street Journal. Този път обаче Атина ще има и още един стимул - докато Ципрас все още е в Москва, страната му ще трябва да преведе поредния транш към Международния валутен фонд (МВФ). Гърция вече обяви своята готовност да плати задълженията си

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 2
Сините камъни
преди 9 години
Само не разбрах, какви точно суми налива някой в Гърция и къде са те!Не може милиарди да бъдат изядени!А Русия ако е тръгнала по пътя на Рузвелт и да съживи идеята за Глас стийгъл, тогава Гърция е доста прозорлива, ориентирайки се на изток, и не обръщайки гръб на запад!https://larouchepac.com/glass-steagall
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 4
bgMan
преди 9 години
Ами първо вън от ЕЗ, после ако продължат в същия дух да ги изхвърлят и от ЕС.Съмнявам се като останат извън ЕЗ/ЕС над 5-6 години да продължат да флиртуват с Русия. И тази напразна тяхна надежда ще се изпари понеже Русия не може да си позволи да налива подобни големи суми в Гърция само заради геополитика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още