IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция и ЕС модернизират митническия си съюз в контекста на ТТИП

Анкара не се е отказала от присъединяването си към ЕС, коментира министър на икономиката Нихат Зейбекчи

21:40 | 12.05.15 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Турция и ЕС модернизират митническия си съюз в контекста на ТТИП

Турция и Европейският съюз (EС) се споразумяха да модернизират митническия си съюз, което бе определено от Анкара като необходимо, за да се засилят търговските й отношения с Европа. Целта е югоизточната ни съседка да не изостане назад предвид мащабното споразумение за Трансатлантическо търговско и инвестиционно партньорство (ТТИП), по което в момента се преговаря със САЩ, предава Франс прес, цитирана от БТА.

Споразумението за митнически съюз, подписано през 1995 г. в рамките на процеса на прикрепяне на Турция към ЕС "съдържа систематични проблеми, които трябва да решим", посочи турският министър на икономиката Нихат Зейбекчи след среща с еврокомисаря по въпросите на търговията Сесилия Малстрьом.

"Другата цел е да бъдем включени в процеса на ТТИП", допълни той.

Малмстрьом изключи възможността Турция да бъде страна в преговорите с американците, за които Анкара е държана в течение на всеки етап.

Когато договорът бъде подписан, Турция може да бъде прикрепена, отбеляза еврокомисарят, изтъквайки, че като търговски партньор на ЕС, Анкара очевидно ще бъде повлияна от такова споразумение.

Малстрьом подчерта, че митническото споразумение между Турция и ЕС трябва да се модернизира. Става въпрос за разширяване на споразумението, отнасящо се в основната си част до търговия с промишлени и селскостопански стоки, до публичните пазари, услуги и инвестиции, уточни тя.

Турският министър очаква то да включва повече селскостопански стоки.

Турция е кандидатка за член на ЕС от 2005 г. и не се е отказала от пълноправно членство, а в края на този процес (на преразглеждане на споразумението) тя ще бъде по-близо до тази цел, каза Зейбекчи.

Преди това неговият мексикански колега Илдефонсо Гуахардо също се споразумя със Сесилия Малмстрьом за модернизиране на двустранното споразумение в сила от 2000 г., за да бъде адаптирано към бъдещото ТТИП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
Сините камъни
преди 9 години
Както е тръгнало, ЕС ще се присъедини към Турция!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 1
Stefan--L
преди 9 години
Анкара не се е отказала от присъединяването си към ЕС, коментира министър на икономиката Нихат Зейбекчи - Турците излязоха много по умни и хитри от нас имат си суверенна държава прихванаха потока на газ от Русия , Русия им строи и атомни електроцентрали а ние европеиците от евро България 53% живеят с доходи 280лв на месец срам дори и за африканските страни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
sladur
преди 9 години
Подновява се договора от1995 година.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още