IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Подкрепата в Европа за TTIP

Мнозинството от гражданите в 25 страни от ЕС, сред които и България, подкрепят разширяването на свободната търговия със САЩ

14:59 | 02.02.15 г. 8
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

На 2 февруари американски и европейски политици се срещат в Брюксел, за да проведат следващия кръг преговори по създаване на споразумение за свободна търговия между Европейския съюз (ЕС) и САЩ. Предложеното споразумение за Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (TTIP) цели да премахне голяма част от митата, които пречат на движението на стоки и услуги през Атлантическия океан, да намали регулаторната бариера при трансатлантическата търговия и да повиши трансграничните инвестиции между САЩ и ЕС, пише Pew Research.

Самата идея за такъв договор породи критика както в ЕС, така и в САЩ. Опонентите твърдят, че TTIP може да даде прекалено голяма власт на корпорациите и най-вече на чуждестранните инвеститори. Има притеснения, че то може да подкопае стандартите за безопасност на храните и екологичните стандарти, да намали химическите регулации в САЩ и да принуди европейците да консумират генно-модифицирани американски храни и хлорирани пилета.

Като цяло скорошни проучвание в САЩ и 28-те страни от ЕС показват, че има масова подкрепа за по-сериозни трансатлантически търговски и инвестиционни отношения в повечето страни от ЕС, както и сред хората, които представляват по-голямата част от европейското население, икономика и износ за САЩ.

Повече от половината (53%) от американците вярват, че по-задълбочени търговски и бизнес връзки с ЕС ще са добро нещо за тяхната страна, показва проучване от март 2014 г. на Pew Research Center.

Изследване от есента на 2014 г. на Eurobarometer, проведено от TNS по искане на Европейската комисия, показва, че мнозинството от европейците подкрепят споразумението за свободна търговия и инвестиции между ЕС и САЩ. Една четвърт се противопоставят на такъв договор. Подкрепа за такова споразумение има при половината или повече от населението в 25 държави-членки на ЕС. Трите страни, в които споразумението има ниска подкрепа са Австрия (39% подкрепят срещу 53% не подкрепят), Германия (39% срещу 41%) и Люксембург (40% срещу 43%).

Има осем страни с много силна подкрепа, в която повече от 70% подкрепят трансатлантическото споразумение за свободна търговия. Те са Холандия (74%), Полша (73%), Дания (71%) и Ирландия (71%). В България подкрепата също е висока – 64% подкрепят повече свободна търговия със САЩ. Нещо повече, има мнозинство на подкрепа в страни, които заедно отговарят за 69% от населението на ЕС, 61% от брутния вътрешен продукт на съюза и 59% от търговския му износ за САЩ.

Сериозната подкрепа не означава, че пред TTIP няма да има проблеми от двете страни на Атлантическия океан. Проучване от пролетта на 2014 г. на Pew Research показа, че мнозинството от италианците (59%) и французите (49%) смятат, че търговията унищожава работни места. 52% от италианците, 49% от гърците и 47% от французите смятат, че тя намалява заплатите. Също така 50% от американците имат притеснения за загубата на работни места, а 45% са обезпокоени, че търговията подкопава заплатите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 06:30 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

6
rate up comment 9 rate down comment 2
eboyanov
преди 9 години
т.е. договора е за корпорациите, но не и за малкия и среден бизнес. като имате и предвид че американските са по-богати това си техен договор. + това какво д акажем за бизнеса по-малките населени места, който е възможно да фалира. тази цялата дивотия да ни направят нас хората едни консуматорчета не ми харесва идеята. европа по-скоро трябва да го кара на протекционистична политика и д ас епогрижи за безработицата в нея, а не в САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 2
eboyanov
преди 9 години
а % хора които знаят какво представлява споразуменето колко са? в него изрично се говори за съд на държавата ако някоя корпорация реши че държавата и е отнела икономическата печалба. т.е каквото кажата частните кучета такова трябва да правим. за ГМО да не говорим. а национални стопанства като текстилната индустрия както и винарната е възможно или да се продаде на американци, тъй като са по-богати или да фалира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 9
georgi_shum
преди 9 години
Като цяло специално в хранително вкусовия браш споразумението изглежда многообещаващо и взаимно изгодно. Отваря ни техния пазар,който бе доста протекционистичен до сега. От деуго страна отваря няшия пазар за тях най вече от към суровини.Америка е огромен производител на меса ( и не си мислете, че там всичко е ГМО) зърнени храни. риба и морски деликатеси. Безмитната търговия с САЩ би свалили цените тук доста, и не за сметка на европейските производители, а най вече на тия от Ю. Америка и Африка, защото и сега ЕС внася огромни количества меса и риба от Ю.Америка именно поради наличеи на безмитен или ниско митен внос от там. А соя, чай, кафе, плодове и др се внася мн от Африка пак по същите причини. А пазар за нашите БГ продукти има доста. Особенно за консервната и млечната ни промишленост. Пазар, който е трудно достъпен до момента.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 6
georgi_shum
преди 9 години
Аз ще ти кажа за ползите за моя бизнес (произвеждам храни) и през асоцияцията ни съм запознат с основните положения, касаещи нашата част, и също гласувам тръвдо за. Та досега зада продавам в САЮ продукцията си, ми приябваше регистрация от тяхната агенция по храните FDA (food and drugs agency). Процедурата е тежка, на мен ми отне 3 години да си изкарам таква и важи 2 години!.После пак наново. Сега с новото споразумение с европейската си регистрация само, ще имам достъп до техния пазар. Ще се уеднакваят ветеринарно санитарните изисквания - правят се почти изцяло по европейските норми. ГМО храни храни и семена, все така няма да се допускат, но се предвижда спецеален научен институт към евро комисариата по храните, който да изследва дългосрочното им влиание върху почвите и хората. Имаите в предвид,че и сега ЕС пазара е отворен и се произвежда тук, модифицирани допавки като нишестета, брашна, яйчни меланжи и т.н. Но за меса и зърнени култури забраната за ГМО остава твърдо...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 1
dr.5rov
преди 9 години
Щом си гласувал за него, значи го познаваш добре. Кажи повече за ползите и вредите от него. То доколкото разбирам още не е готово. Как може да си за или против нещо, което не съществува още в окончателен вид.То е все едно да си съгласен/несъгласен с договор, който не е донаписан.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 17
draifuss
преди 9 години
Аз пък гласувах за TTIP.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още