IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анхел Гурия: Франция не е "болният човек" на Европа

Структурната политика е това, върху което Париж трябва да се съсредоточи и то отнема време, заяви ръководителят на ОИСР

16:29 | 02.06.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Анхел Гурия: Франция не е "болният човек" на Европа

Въпреки че френската безработица удари ново рекордно високо ниво през април, генералният секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) подчерта, че Франция не е и никога не е била "болният човек" на Европа.

"Има редица реформи, които бяха задействани", посочи пред CNBC Ангел Гурия, добавяйки, че социалистическото правителство на страната е напълно наясно с това, което e трябвало да направи, за да даде тласък на икономическия растеж.

"Самият министър на икономиката Еманюел Макрон каза, че те трябва да направят повече за пазара на труда – това е нещото, в което и Италия, и Испания изпревариха Франция, така че те трябва да бъдат добрият пример", отбеляза Гурия.

На въпроса дали Франция все още е "болният човек" на Европа, както беше наричана от икономисти през последните години, Гурия каза: "Вие казвате "все още е болният човек на Европа", което означава, че и преди е била, което не е вярно".

Икономиката на Франция бе силно засегната от финансовата криза в еврозоната и въпреки че отчете изненадващо силен растеж през първото тримесечие на 2015 г., когато се разшири с 0,6%, безработицата в страната продължава да бъде сериозен проблем.

Броят на френските граждани без работа удари ново рекордно високо ниво от 3,53 млн. през април, според статистиката на Министерството на труда. Според властите предизвикателството в следващите месеци ще бъде да се постигне икономически растеж, придружен и от подобрение на трудовия пазар.

Френският президент Франсоа Оланд последователно обеща да намали безработицата, която възлизаше на 10,6% през март според данните на Евростат. Всъщност той дори заяви, че няма да се кандидатира за преизбиране през 2017 г., ако не успее да създаде повече работни позиции.

В реч по време на събитие, организирано от ОИСР в Париж, Гурия изтъкна, че високата безработица в страната е наследство от финансовата криза в региона, и че равнището ѝ приближава това в Европа. Въпреки това той добави, че повече трябва да се направи по отношение на структурните реформи.

"Структурната политика е това, върху което Франция трябва да се съсредоточи и то отнема време. Става въпрос за образование, иновации, гъвкавост на пазара на труда... Става дума за регулиране и по-голяма конкуренция и за това как да се справите с вашия финансов сектор и данъчното облагане. Всички тези неща имат едно общо нещо, което е, че отнемат време, за да се видят резултати", отбеляза още генералният секретар на ОИСР.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 21 rate down comment 0
Nathan
преди 8 години
Французите живеят от десетилетия единствено от евтините кредити и прекредитиране на населението. Европейските политиците не искат да проумеят, че това време е безвъзвратно отминало , а количествените облекчения на ЕЦБ са като химера по отминалото време,явяваща се на тежко зависим алкохолик
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 8 години
Много се е засилила Франция през първото тримесечие! И от къде дойде този потресаващ ръст от 0.6? Дали има връзка с печатницата на драгият Драги неговите срамежливи ежемесечните вливания на 60 млрд, (поне толкова са официално, а колко са всъщност?), повечето от които потъват във френските банки като в черна дупка...?Франция не болният човек на Европа! Франция е умрелият ЕС на Европа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още