IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dax направи сериозна крачка към възстановяването си

Германският водещ индекс скочи с 2,4%, водещите европейски бенчмаркове днес също са в зелената зона

19:45 | 10.06.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Основните индекси на водещите фондови борси в Европа отчетоха силен ръст в края на днешната сесия, предаде CNBC.

Лондонският FTSE-100 прибави 1,13 на сто. В Париж САС-40 нарасна с 1,75 на сто в края на търговията след четири поредни  сесии спад, въпреки че цялото внимание на инвеститорите  продължава да е насочено към гръцките преговори. Търговският обмен беше много активен с продажби за 4,7 милиарда евро.

Франкфуртският DAX скочи с 2,40 на сто, също след четири сесии спад, в очакване на положителен изход от преговорите за гръцкия дълг, до 11 265 пункта. В Цюрих SMI  добави 122,48 пункта до  8102,70 пункта. 

„Някои смели пазарни участници използваха сегашното ниско ниво на курсовете за първите си ангажименти“, казва Кристиян Хенке от IG Markets. Dax е преминал „психологическа подкрепа" при 11 000 пункта, след като в ранната търговия днес отново падна под нея.

Търсени днес във Франкфурт бяха преди всичко считаните за рискова инвестиция и зависещи силно от конюнктурата акции, като тези на BASF, Bayer, Deutsche Post, Daimler и Lanxess. Подкрепа имаше и от също силния старт на американските борси. 

Същевременно инвеститорите се надяват на възможен пробив в преговорите за решаване на гръцката криза. „Днес е денят на Гърция“, казва търговец, имайки предвид срещата между Ангела Меркел, Франсоа Оланд и Алексис Ципрас. „Ако днес не се стигне до пробив, то кога“, пита реторично той.

И Европейската комисия счита, че бързо споразумение е възможно. Още „в следващите дни може да се стигне до договорка“, заяви заместник-председателят на ЕК Валдис Домбровскис, цитиран от AFP. Същевременно обаче ЕК отново показа разочарование за последните предложения за реформи на Атина.

Същевременно продължават и разпродажбите на пазара на облигации. Инвеститорите масово се разделят от европейски държавни ценни книжа, като доходността продължава да се покачва. Доходността по десетгодишните германски ценни книжа се покачи за първи път от септември 2014 г. до над 1%.

Амбициозни цели направиха HeidelbergCement най-големият победител в Dax с ръст от 4,8%. Групата има за цел да увеличи значително приходите си от продажбите и печалбата си и през следващите години да увеличи чувствително дивидентите на своите акционери.

Нагоре са и книжата на енергийните концерни RWE и Eon, чиято пазарна капитализация нараства с 2,7 и 2,2 на сто. Според Handelsblatt германският икономически министър Зигмар Габриел може да се откаже от изискванията си за климатичните ангажименти на въглищните централи. Това би могло да бъде част от компромисно решение, съобщава вестникът, позовавайки се на правителствени източници. В замяна на това обаче особено стари въглищни електроцентрали трябва да бъдат изключени от мрежата веднага.

Книжата на Bayer поскъпнаха с 4,4 на сто и са втори по ръст в Dax. По-рано химическият и фармацевтичен концерн заяви, че възнамерява да продаде своя бизнес с диабетични лекарства на Panasonic Healthcare Holdings. В основаната през 2014 г. японска компания участват Panasonic Corporation и международният инвеститор KKR. Договорена е цена на сделката от 1,022 млрд. евро. Поделението на Bayer за диабет отчете през миналата година приходи в размер на 909 млн. евро.

Различно се представиха книжата на Deutsche Bank и Commerzbank. Късно във вторник рейтинговата агенция Standard & Poor's (S&P) взе предвид последиците от новите изисквания за европейските банки и понижи рейтингите на двете германски банки и редица други европейски финансови институти. Книжата на Deutsche Bank поскъпнаха с 2,1 на сто, а тези на Commerzbank поевтиняха с 0,8 на сто.

В MDax особено слабо се представи Gerry Weber, чиито акции се сринаха драматично с 30%. Причината е предупреждение за печалбата от вторник вечерта. През текущата фискална година оперативната печалба (Ebit) може да е с между 20 до 25 на сто по-ниска спрямо тази през 2014 г. 

Коренно различно се представи в Mdax Wincor-Nixdorf. Акциите скочиха с 10 на сто. По-рано през деня Frankfurter Allgemeine Zeitung писа, че производителят на банкомати разговаря с американския си конкурент Diebold за възможна продажба. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още