IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Potash посяга към K+S

Една евентуална сделка би превърнала канадския концерн в пазарен лидер

16:14 | 26.06.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Potash посяга към K+S

Сега вече е официално – канадският производител на торове и соли Potash възнамерява да придобие своя германски конкурент K+S. Базираният в Касел и листнат в индекса Dax концерн потвърди за наличието на оферта от канадската фирма, предава DPA.

Potash e информирал изпълнителния и надзорния съвет, че ще представи на акционерите на K+S при определени условия предложение за всичките им акции, съобщи K+S. В момента се преглеждали всички налични опции, а  изходът е отворен.

Сред назованите предварителни условия на канадците е и цялостен одит. Ако цифрите съответстват на очакванията, Potash ще се стреми към придобиването на всички акции чрез доброволна публична оферта.

K+S не назова конкретна цена за сделката. Според информация от браншови среди обаче германският концерн може да откаже предложението. Канадците са предложили по над 40 евро за акция, предава Bloomberg, позовавайки се на свои източници. K+S обаче счита цената за твърде ниска предвид перспективите за ръст.

Нито Potash, нито K+S дават повече информация за офертата. По-рано германският Handelsblatt писа са интереса на канадците. Според медията те нямало да се откажат и от по-агресивен подход.

На борсата във Франкфурт книжата на K+S се покачиха в следборсовата търговия с една пета. В следобедните часове курсът е с ръст между 25 и 30 на сто. В Торонто книжата на Potash скочиха с 2 на сто.

Ако се стигне до сделка с K+S третият по големина производител на калиев карбонат Potash може да стане лидер и да измести от първото място сегашният номер едно – руската „Уралкалий".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още