IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Уралкалий" планира да изкупи обратно част от акциите си

Компанията търпи загуби, след като една от най-големите й мини се наводни

15:13 | 24.04.15 г.
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

"Уралкалий" планира да извърши обратно изкупуване на акции на стойност 1,5 млрд. долара, съобщава Bloomberg. В същото време компанията няма да изплаща дивиденти, за да спести средства за инвестиране, докато една от най-големите ѝ мини е наводнена.

В петък компанията заяви, че подразделение на "Уралкалий" предлага да откупи 15,97% от акциите на фирмата за 3,20 долара на акция или 16% от общата депозитарна разписка. Според меморандума за изкупуването сделката вероятно ще бъде сключена в средата на юни.

"Уралкалий" следи с внимание мината Соликамск-2, която се намира на около 1 600 км източно от Москва, след като на 18 ноември солени води я наводниха. Съществува голям риск мината да бъде напълно наводнена, което ще разтопи калиевата руда и компанията ще бъде принудена да изостави обекта, който представлява около 18% от капацитета ѝ.

В тази връзка на 7 април "Уралкалий" заяви, че може да преразгледа целите си за 2015 г., след като ситуацията в мината се влоши с топенето на снега.

"Обратното изкупуване е голяма изненада, след като управлението заяви, че инвестициите са с предимство пред дивидентите", заяви Константин Юминов, анализатор в ZAO Raiffesenbank в Москва. "Такава непоследователност е тревожна, особено при положение, че Uralkali не може да едновременно да управлява обратно изкупуване и да инвестира, което означава, че дълговете им ще нараснат повече от очакваното".

През 2013 г. най-големите собственици на "Уралкалий" взеха заеми, за да купят компанията и може би търсят още парични средства, коментира Юминов. Onexim Group, собственост на милиардера Михаил Прохоров, и OAO Uralchem на Дмитри Мазепин, най-големите акционери на Uralkali, отказаха да коментират.

На заседание в четвъртък бордът също препоръча последните дивидиденти за 2014 г. да не бъдат разпределяни. През декември основният акционер на "Уралкалий" гласува срещу изплащане на междинни дивиденти след наводнението в мината.

"По силата на сегашната политика, не можем да изплатим дивидентите за 2014 г.", заяви главният изпълнителен директор Дмитри Осипов. Той допълни, че към края на 2014 г. компанията е отбелязала паричен баланс от 2,5 млрд. долара и е готова да сподели тези средства с инвеститори.

За да компенсира загубената продукция от Соликамск-2 и да достигне по-бързо до нова мощност, през март бордът одобри 4,5 млрд. инвестиции. Мениджърският екип по това време стартира разговори с банките си, за да промени кредитните споразумения с оглед нарастването на пасивите. Тази седмица минната компания сключи договор за 530 млн. долара с международни кредитори.

Оферти ще бъдат приемани от този петък до 22 май. Обратното изкупуване ще бъде направено посредством кипърското подразделение Enterpro Services Ltd на пропорционален принцип. Единственото изключение ще бъде за дялове с по-малко от 500 акции, които ще бъдат закупувани в пълен размер.

Според изявлението на компанията обратно закупените акции ще бъдат анулирани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още