IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нови икономии трябва да спасят резултатите на ABB

Швейцарската компания няма да успее да изпълни и без това понижената си прогноза за приходите

18:17 | 09.09.15 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;ABB&nbsp;</em></p>

Снимка: ABB 

Швейцарският електроконцерн ABB няма да успее да изпълни и без това понижената си прогноза за приходите си и затова затяга още повече коланите. За периода до 2020 г. швейцарците очакват вече ръст на приходите от по 3 до 6 на сто, обяви компанията. Досега конкурентът на Siemens очакваше ръстове в диапазона от 4 до 7 на сто, предава Ройтерс.

Главният изпълнителен директор Улрих Шписхофер оправдава хода с по-слабия ръст на световната икономика, ниската цена на петрола и по-бавното развитие на развиващите се пазари, особено на Китай. Още при встъпването си в длъжност през 2013 г. той понижи заложените от предшественика му Джо Хогън цели.

Като реакция на сегашното развитие Шписхофер възнамерява концернът му да икономиса до края на 2017 г. допълнително 1 млрд. долара от мениджмънта. Преди всичко засегната ще бъде централата в Цюрих, но колко работни места ще отпаднат засега не е ясно.

Концернът обаче не възнамерява да се отказва засега от целите си за печалбата. Оперативната печалба на компанията ще е в диапазона 11 до 16 на сто. Печалбата на акция се очаква да расте годишно с между 10 и 15 на сто. И текущата програма за обратно изкупуване на акции в обем на 4 млрд. долара ще бъде продължена.

Междувременно Шписхофер продължава с преструктурирането на концерна. ABB ще бъде разделена вече на четири, а не както досега на пет дивизии. „Същевременно започнахме да подлагаме на стратегически преглед портфолиото на поделението за токови мрежи“, поясни директорът. Продажба или разделяне обаче не били предмет на преговорите. В глобалния бизнес с електрически мрежи швейцарците са лидер далеч преди своите конкуренти Siemens и Alstom.

ABB оперира в България чрез една дъщерна компания с централен офис в София, както и офиси и клонове в пет локации. Производствените бази на концерна в страната се намират в Петрич – за продукти ниско напрежение, в Севлиево – за продукти високо напрежение и в гр. Раковски – за продукти ниско и средно напрежение. Компанията разполага и със сервизен център за турбокомпресори във Варна, както и с общ център по счетоводство и човешки ресурси в гр. Раковски. ABB има над 2000 служители в България.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още