IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брюксел ще предложи нова схема за преразпределяне на 200 хил. бежанци догодина

Хората ще бъдат пренасочени към държавите от ЕС от лагери в Турция, Йордания и Ливан

09:41 | 19.10.15 г. 24
Брюксел ще предложи нова схема за преразпределяне на 200 хил. бежанци догодина

Брюксел ще предложи нова схема за преразпределение на бежанци от началото на следващата година. Тя може да обхване около 200 хил. души от лагери в Турция, Ливан и Йордания, съобщава FT.

Европейската комисия планира да предложи "структурна общоевропейска схема за преселване" през март като част от реформите за спиране на притока на хора от Турция и околните страни в Европейския съюз (ЕС).

Преразпределянето се вижда като част от сделката с Турция, която ЕС се надява да убеди да играе по-голяма роля в спирането на потока от мигранти към Европа.

Канцлерът на Германия Ангела Меркел се срещна с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган в неделя. Тя му обеща, че нейното правителство ще помогне да се възстановят преговорите за членство на Турция в ЕС в замяна на помощта на Анкара за спирането на прилива на мигранти към Европа.

“Германия е готова през тази година да отвори глава 17 и да определи критерии за 23 и 24”, коментира Меркел на пресконференция с министър-председателя на Турция Ахмет Давутоглу.

Турция е кандидат за член на ЕС от 1999 г. Страната е отворила само 14 от 35 глави, тъй като преговорите започнаха през 2005 г. Затворена е само една-единствена глава от преговорите.

Пакетът на ЕС за Турция, договорен на срещата на върха в Брюксел през миналата седмица, изглежда доста отчаян, отбелязва изданието. Меркел обаче се спря на утвърждаването на списъка с отделни изисквания на Турция, включително облекчаване на визовия режим за турските граждани от следващото лято и промяна в позицията на ЕС относно арменското клане, определено от историците като първия геноцид на ХХ век.

През миналата седмица страните-членки на ЕС обещаха на Турция 3 млрд. евро, за да се справи с почти 2,5 млн. бежанци, предимно от съседна Сирия. В лагерите в Ливан пък броят на бежанците вече достига една трета от населението на страната.

Повече от 600 хил. мигранти са влезли в ЕС от началото на годината, сочат данни на ООН.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

14
rate up comment 12 rate down comment 1
studioaa
преди 8 години
Според мен подценяваш силно България. Няма никаква причина поради, която да сме в ЕС. Нито ни върви износа особено към ЕС, а европарите са малко повече от вноската, която плащаме към ЕС ежегодно. От друга страна от регулации наложени от Брюксел ние губим поне 1.5 милиарда лева на година, а тук включвам зелени регулации за борба с несъществуващото глобално затопляне и загубите нанасени от замеделските квоти. А от санкциите срещу Русия сега губим още поне 1 милиард годишно от липсата на руски туристи и рязко понижените инвестиции в имоти. ЕС ни нанася загуба от приблицително 15% от размера на бюджета на правителството ежегодно. Значи Исландия, страна с 400К население може да е извън ЕС, а България не може?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 9 rate down comment 0
Един Българин
преди 8 години
Може и да оцелее, но ще изключим Германия :). Целият ЕС се бори срещу скакалците, а немците елате, та елате!!! Какво е това? Пълна простотия и ако не си сменят политиката или ще има разпад или дълбоки реформи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 2
STRAHO
преди 8 години
...че и армия и служби за сигурност нямаме. Нямаме мърдане от ЕС и чинно ще козируваме защото в противен случай просто ще ни заличат. Ще ни харижат на Турция като подарък за подкрепата и към ИД!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 2
STRAHO
преди 8 години
Може би имаш предвид в сегашната си форма !? Не и разпада му обаче. Та какъв избор имат държави като нашата например с изцяло назначен от запад елит , с унищожена икономика и администрация и бизнес разчитаща ИЗЦЯЛО на пари от Брюксел и преводи от емигранти работещи пак там за запад!? Та без работещите в чужбина българи държавата ни ще колабира за месеци! Съгласни ли сте или да е избора! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 0
studioaa
преди 8 години
ЕС може да не оцелее до края на другата година.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 1
STRAHO
преди 8 години
Ооооо напротив момко! Много си далеч от истината. Турция има огромни ползи от евентуално членство. Както икономически така и чисто политически. Една от целите им е и усвояването на бившите европейски санджаци на Балканите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 2
STRAHO
преди 8 години
Интересен е и друг факт. На българите в Украйна им бе отказвано убежище с довода, че трябва да изпълняват задълженията си към държавата Украйна /разбирай да воюват на страната на хунтата срещу руснаците/ а не да бягат при сънародниците си, а за арабите,.... наскоро тихомълком промениха закона за да улеснят заселването им у нас! Мин. на външните работи на ЕС за България дали ще измисли разумно обяснение ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 1
Vesko94
преди 8 години
Според мен приказки от типа "направете това, за да направим онова", вече не вършат работа. Европа като че ли не е в състояние да примамва Турция с еврочленство, просто защото в самата Турция не се натискат за такова.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 14 rate down comment 1
Vesko94
преди 8 години
Нали ще наливаме милиарди в лагерите именно в Турция, Ливан и Йордания. За какво са тези поредни квоти. И честно казано Германия действа панически в случая, което е признак, че в родината си Меркел губи позиции.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 3
STRAHO
преди 8 години
За разлика от Украинската икономика която е пред колапс , тази на Сирия се справя доста добре въпреки войната. Дори се очаква лек ръст на БВП-то и! Въпреки това бежанци /с доста големи суми джобни/ от там ни заливат а от разорена Украйна не се чува да има такъв наплив!? Ако има спорадични напъни на украинци да бягат в Европа, то те се тушират още на границата най безцеремонно от еврограничарите. Или в Украйна са построили вече Европа за която ревяха според изявленията на западните лидери и хунтата и там вече е рай, или хората там в огромното си болшинство НИКОГА не са искали да ходят в Европа и бягат в диктаторска и агресивна Русия която ги напада!? Наистина е странно не мислите ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още