IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брюксел ще предложи нова схема за преразпределяне на 200 хил. бежанци догодина

Хората ще бъдат пренасочени към държавите от ЕС от лагери в Турция, Йордания и Ливан

09:41 | 19.10.15 г. 24
Брюксел ще предложи нова схема за преразпределяне на 200 хил. бежанци догодина

Брюксел ще предложи нова схема за преразпределение на бежанци от началото на следващата година. Тя може да обхване около 200 хил. души от лагери в Турция, Ливан и Йордания, съобщава FT.

Европейската комисия планира да предложи "структурна общоевропейска схема за преселване" през март като част от реформите за спиране на притока на хора от Турция и околните страни в Европейския съюз (ЕС).

Преразпределянето се вижда като част от сделката с Турция, която ЕС се надява да убеди да играе по-голяма роля в спирането на потока от мигранти към Европа.

Канцлерът на Германия Ангела Меркел се срещна с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган в неделя. Тя му обеща, че нейното правителство ще помогне да се възстановят преговорите за членство на Турция в ЕС в замяна на помощта на Анкара за спирането на прилива на мигранти към Европа.

“Германия е готова през тази година да отвори глава 17 и да определи критерии за 23 и 24”, коментира Меркел на пресконференция с министър-председателя на Турция Ахмет Давутоглу.

Турция е кандидат за член на ЕС от 1999 г. Страната е отворила само 14 от 35 глави, тъй като преговорите започнаха през 2005 г. Затворена е само една-единствена глава от преговорите.

Пакетът на ЕС за Турция, договорен на срещата на върха в Брюксел през миналата седмица, изглежда доста отчаян, отбелязва изданието. Меркел обаче се спря на утвърждаването на списъка с отделни изисквания на Турция, включително облекчаване на визовия режим за турските граждани от следващото лято и промяна в позицията на ЕС относно арменското клане, определено от историците като първия геноцид на ХХ век.

През миналата седмица страните-членки на ЕС обещаха на Турция 3 млрд. евро, за да се справи с почти 2,5 млн. бежанци, предимно от съседна Сирия. В лагерите в Ливан пък броят на бежанците вече достига една трета от населението на страната.

Повече от 600 хил. мигранти са влезли в ЕС от началото на годината, сочат данни на ООН.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 8 rate down comment 0
STRAHO
преди 8 години
Украйна - Население (пребр., 2014)42 965 105Сирия-Население (пребр., 2012)22,530,746Интересно ...защо няма такъв проблем с украински бежанци!? Или те бягат в друга посока!? Защо ли? Може би защото са християни и не се вписват в рисуващата се понастоящем картина на бъдеща Европа?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 0
STRAHO
преди 8 години
Украйна - Население (пребр., 2014)42 965 105Сирия-Население (пребр., 2012)22,530,746Интересно ...защо няма такъв проблем с украински бежанци!? Или те бягат в друга посока!? Защо ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
STRAHO
преди 8 години
Трябва да помисли Европа за съюзниците си от ИД ! Спешно! В най скоро време руснаците ще ги опердашат. Къде ще отидат тези мъже ако не при тези които са ги пратили? В САЩ ли? Много е рисковано. По безопасно е да бъдат заселени в европейските колонии а и по евтино!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 0
Mike Florida
преди 8 години
Меркел може да предлага и да мисли за "разселване" единствено в Германия. Докато на един етнически немец не се причислят по един африканец и един арабин, да не спира да разселва! Може и да прати самолети от Тамбукту да извозят малко хора към Германия за "разселване"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още