IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Де Мезиер: Германските власти следят 420 екстремисти

Екстремистите в Германия са следени с повишено внимание от спецслужбите, но непостоянно и несистематично

08:40 | 23.11.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Вътрешният министър на Германия Томас де Мезиер. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Вътрешният министър на Германия Томас де Мезиер. Снимка: Ройтерс

Германските специални части следят 420 екстремисти, които са на територията на страната, предава DPA, позовавайки се на данни на вътрешния министър Томас де Мезиер. 

Около 120 от общо 760 бойци на "Ислямска държава", които притежават германски паспорт, са загинали във войната в близкоизточните държави Сирия и Ирак. Но веднага след това предупреди, че една трета от останалите се връщат обратно в Германия, твърди министърът.

"Известни са ни около 70 лица, които активно участват в боевете или имат съответното обучение и отново са се върнали в Германия", добави той. 

Според министъра до 80% от джихадистите са млади мъже, най-често на възраст под 30 години и са израснали в Германия. Повечето от тях според него са с германско гражданство или с два паспорта. Те често говорели по-добре немски, отколкото родния език на родителите или бабите и дядовците си. 

 

Все още не е напълно изчислен техният реален брой, но според де Мезиер той е „толкова висок, колкото никога досега“. След серията терористични атентати във френската столица Париж екстремистите в Германия са следени с повишено внимание от спецслужбите, но непостоянно и несистематично, поясни още министърът.  

Междувременно в края на миналата седмица стана ясно, че се подготвя тристранна среща между Гърция, Германия и Турция, на която да бъде потърсено решение на бежанската криза в Европа. Тази среща е била предложена от германския канцлер Ангела Меркел. За плановете стана ясно след посещението на гръцкия премиер Алексис Ципрас в Анкара през изминалата седмица. 

Още за атентатите в Париж четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:00 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още