IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Да живееш в свят с отрицателни лихвени проценти

Европейското приключение с отрицателни лихви тепърва започва. И далеч не е ясно как точно ще приключи

15:59 | 10.12.15 г. 52
Автор - снимка
Създател
<p>
	Централните банкери нямат лимит, ако решат да понижават още по-дълбоко отрицателните лихви. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Централните банкери нямат лимит, ако решат да понижават още по-дълбоко отрицателните лихви. Снимка: архив, Ройтерс

Няма ясна граница относно това колко ниско могат да слязат. Ако търговските банки започнат повсеместно да налагат отрицателни лихви върху дребните вложители, държането на пари в брой може да изглежда привлекателно. В края на краищата кешът има лихва от 0%, въпреки че притежаването му не е без разходи. Нужни са сейфове, охрана или охранителни системи за съхранението му, а не е добра идея, ако искаме да пазаруваме онлайн.

И все пак някои икономисти считат, че отрицателните лихви могат да бъдат мощен стимулиращ инструмент, ако централните банки успеят да го впрегнат напълно.

Икономистът от Университета в Мичиган Майълс Кимбъл проповядва евангелието на дълбоко отрицателните лихви на централните банки. Когато търсенето на пари е ниско, каквото е по време на дълбока рецесия, Кимбъл смята, че централните банки трябва да направят кредитирането толкова лесно, колкото е нужно, дори това да означава, че трябва да плаща на банките, за да го правят.

Кимбъл има нов поглед върху проблема с държането на кеш – да се превърнат банкнотите в по-малко ценни. Той предлага Федералният резерв на САЩ да въведе обменен курс между банкнотите и електронните пари. Ако щатската централна банка реши да въведе лихва от -1%, например, то би могло да се каже, че 100 долара, депозирани за една година, ще резултират като кредит по банкова сметка от 99 долара.

Фед задържа лихвите близки до нулата, на положителна територия, през последните седем години. Председателят й Джанет Йелън намекна, че централната банка е готова да вдигне лихвите по време на следващото си заседание другата седмица.

Интересът към подобни схеми не е изцяло академичен. При положение, че лихвите са все още близки до нулата в по-голямата част от развития свят години след началото на следкризисното възстановяване, централните банкери могат да се озоват пред следващата рецесия без много възможности за понижаването им.

„Погрешно е да се каже, че централните банки са изразходвали амунициите си“, смята Кимбъл. „Отрицателните лихви могат да бъдат на дневен ред преди следващата рецесия. Няма лимит за това колко дълбоко могат да отидат.“

От 4 януари 2016 г. пък Българска народна банка ще налага -0,3% върху свръхрезервите на търговските банки у нас, пренасяйки пасивно политиката на ЕЦБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

49
rate up comment 1 rate down comment 2
Иван Митев
преди 8 години
Моля конкретизирайте си въпроса по начин и на Вас да е ясно какво питате?Представям резултати от мои изследвания и те са общодостъпни и възможни за приложение. Ако правителствата ползваха тези резултати държавите нямаше да имат сегашни дългове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 3 rate down comment 3
stone-bi
преди 8 години
хората се чудят къде да си вложат парите и какъв имт да купят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 1 rate down comment 4
khao
преди 8 години
така е, но какво щеше да стане е моя въпрос ... тая истина е като кокоши трън, с нищо не мога да е изтръгна от вас, Твърдо НЕ искате да ми отговорите и да ни просветлите ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 5 rate down comment 21
бай Промо
преди 8 години
Ако безпринципно високите лихви са олицетворение на абсолютното социално-икономическо зло, то по същата логика отрицателните лихви би следвало да са надеждата за социално-икономическа справедливост и перспектива за устойчиво развитие. Дали е така и дали ще стане така - тепърва ще го гледаме.'Меракът на чичо Данчо' да се живее охолно от лихви е чудесна идея, само че няма как да се случи на практика без да се внася икономическа, екологична и социална разруха и погроми. В BG с лихварство се занимават главно и предимно мутри, бивши фолк-певици и крупиета-***, които се представят в днешно време за топ-банкери.По принцип парите са мярка за стойността - мярка за това което даваш на обществото и за това което вземаш. Лихвата от своя страна е мярка за абсолютната алчност - измерва доколко някой е алчен и безскрупулен и доколко може да си намери някакви балъци, които да финансират неговата алчност без граници.Така, че колкото по-отрицателни стават лихвите - толкова по добре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 3 rate down comment 1
Иван Митев
преди 8 години
Винаго е по-добре да се разграничава обоснованото от необоснованото поведение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 16 rate down comment 1
michaelis12
преди 8 години
ше доете на мойта вие, ше купувате жълти стотинки и ше ги копате по късна доба в градината .... там нема никви измислени банкови истории и приказки от илядо и една нош и никой не мое да забрани кеш и да блокира банковата карта или да се плаща на банката, че парите са там ..... :)) Е те тва е жълтата тенекия която дава икономическа свобода и колко и да го бъзикат на Волстрийт па нема да успеят да прекаршат ората ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 24 rate down comment 0
marto76
преди 8 години
Продължавам да твърдя, че някои от нашенските "банкери" се възползваха максимално от ситуацията с пирамидата на фараон Цецо Василев през лятото на 2014 г. и в суматохата успяха да понижат многократно лихвените проценти по депозити например! Подигравка с бедния български народ е да му предлагаш да съхраняваш спестяванията си срещу годишна лихва от 0.20%, нали гусин Хампарцумян?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 17 rate down comment 0
SS-23
преди 8 години
Или иначе казано - или банкерите вече не могат, поради една или друга причина, да правят от парите пари,...--------Те никога не са правили пари от пари , защото не са ползвали повече от 10% реални пари... правеха пари от "обещания", т.е. от глупостта и наивитета на хората! "Банкирането", чрез частичен резерв и имагинерни пари е една саморазрушителна схема, краят на която вече я виждаме! Това, което тече в момента , т.е..дефлацията, е - "отмъщението" на измамените хора спрямо баМките и корумпираните елити, т.е. дефлацията на живота е инфлация на значимостта на баМките и правителствата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 14 rate down comment 0
MarkoM
преди 8 години
Или иначе казано - или банкерите вече не могат, поради една или друга причина, да правят от парите пари, или пък лакомията им е стигнала ново ниво наред с мързела им и ще си вземват доходи като такси за управление и съхранение от парите по депозитите ;) Е, естествено, пък ако имаш кредит, те няма да почнат да ти "плащат", че им ползваш кредита и там лихвата ще си остане положителна :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 8 години
а каква щеше да бъде съпътстващата последица ако имахме необосновано обаче с неправилни аргументи поведение на ЕЦБ ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още